Hazai hírek

Minden beszélgetés a résztvevő személyek és szervezetek bemutatásával kezdődik. Ezt követik a kérdések, amelyekre személyes/szervezeti tapasztalatra támaszkodva válaszolnak. A közönség is kérdezhet a beszélgetés résztvevőitől. Szeretnénk pozitív végkicsengéssel zárni, hogy a hallgatóság inspirálva érezze magát a cselekvésre/változtatásra/csatlakozásra.

 

2019. július 20. szombat 18h Klímaváltozás a fenntarthatóság szemüvegén keresztül

Zentai Sára NFFT, Bene Csinszka V4SDG, Virág Annamária EIT Climate-KIC 

 1. A fenntarthatóságnak mely aspektusait tartjátok legfontosabbnak a klímaváltozás szempontjából?
 2. Egy rendszerszinten megvalósuló fenntartható gazdaság/társadalom szerintetek képes-e megoldani a klímaváltozással járó problémákat/és ha igen mennyiben?
 3. Tudtok-e fenntartható közösségekre jó példákat mondani? Hogyan alakulnak ki ilyenek? (és ők mennyire reziliensek a klímaváltozás hatásaival szemben?)
 4. Milyen erők hathatnak a gazdasági szereplőkre és a társadalom kisebb egységeire (lakóközösségek/falvak) annak érdekében, hogy fenntartható “életutat” válasszanak? Mi motiválja őket? És mik lehetnek ennek a választásnak az előnyei?
 5. Van-e olyan fenntarthatósági cél, vagy SDG, ami különösen fontos a számotokra – amely személyes elköteleződést is jelent, és miért ez?

2019. július 21. vasárnap 18h Klímaváltozás, mit tegyek veled (ellened)?

Beszélgetés a hulladékmentes és karbonsemleges élet képviselőivel

 1. Mi az, amit ti vállaltatok a karbonsemlegesség jegyében?
 2. Mennyire nehéz szerintetek a hulladékmentes és a karbonsemleges élet? Mik a legnagyobb kihívások?
 3. Van-e valami jó sztoritok, valami meglepetés, ami ért benneteket ezen az úton?
 4. Mit javasoltok annak, aki kacérkodik a gondolattal, mivel kezdjen?
 5. Mi az, amiben segítséget várnátok, vagy amiben összefogást sürgettek?

2019. július 27. szombat 19h Klímaváltozás egyéni/közösségi akciókon keresztül

Hankó Geri KSzGySz, PET Kupa, Unicef, Barna Orsolya EIT Climate-KIC

 1. Hogyan tud megformálódni, testet ölteni egy közösségi akció, ami képes a klímaváltozás káros hatásait csökkenteni? Ki/kik lehetnek ezeknek a kezdeményezéseknek a mozgatórugói?
 2. Milyen erőfeszítéseket tesztek a mozgósítás érdekében? Kik azok, akiket a legkönnyebb elérni, és kik azok, akik valamilyen okból elérhetetlenek?
 3. Mennyire működik szerintetek az egyéni jó példa, és vannak-e ennek a műfajnak (klímaváltozás elleni harc és fenntartható életmód) arcai, akikre érdemes odafigyelni? (a hazai színtéren)
 4. Meg lehet-e reformálni (akár átalakítani) létező rendszereket egyéni/közösségi nyomásra? Van-e ilyenre jó példátok?
 5. Mi az, ami mellett ti egyéni szinten vállaltok a klímaváltozás elleni harcban, vagy van-e olyan közösségi akció, amihez csatlakoztatok?