Hazai hírek

Sajtóközlemény

A biológiailag bontható műanyagok ésszerű felhasználására mutat példát a közelmúltban nemzetközi szinten is elismert projekt, amely a 2019-es Sziget Fesztivál innovatív környezetvédelmi újítása volt a ProfiKomp Környezettechnika Zrt. közreműködésével.

2020. március 3-án, a londoni Royal Garden Hotelben tartott „The Greener Festival Awards” díjátadón zöld tevékenységét méltató nemzetközi elismerést nyert a Sziget. Az innováció kategória díját a fesztivál egy merőben új megközelítéssel és annak megvalósításával nyerte el. A 2019. évi Sziget Fesztivál során a fenntartható étkezési lehetőségeket kínáló étkezőblokkban, a „Mama Earth Eatery”-ben kapható ételek felszolgálásából származó ételmaradékkal szennyezett biológiailag bontható műanyagból készült evőeszközök és tányérok a ProfiKomp Zrt. mobil komposztáló-technológiájával helyben kerültek feldolgozásra. A komposztálási folyamat végtermékét, a komposztot, az Óbudai-sziget rekultivációjára fordítják, ezzel is csökkentve a fesztivál ökológiai lábnyomát.

A biológiai úton bontható műanyagokból készülő termékek egyre népszerűbbek, és az egyszer- használatos műanyagok tilalma 2021-től várhatóan további növekedést fog előidézni ezen a piacon. Nagyon fontos azonban hangsúlyoznunk, hogy ezek a termékek csak abban az esetben számítanak környezetbarátabb megoldásnak a hagyományos műanyagtermékek használatánál, amennyiben szelektív gyűjtésük és hasznosításuk megoldott, hangsúlyozta Dr. Aleksza László, a Profikomp Környezettechnika Zrt. vezérigazgatója. Sajnálatos, hogy napjainkban a biológiailag bontható műanyagokkal kapcsolatban rengeteg tévhittel, szándékos vagy tudatlanságból eredő fogyasztói megtévesztéssel találkozunk, pedig a megfelelő jogszabályok és szabványok rendelkezésre állnak.

Hétköznapi példa erre a zöldhulladék-gyűjtő zsák, amely ha valóban biológiailag bontható, akkor nagyon jó megoldást jelent a „zsákos” biohulladék-gyűjtésre, hiszen a begyűjtött hulladék komposztálásakor maga a zsák is lebomlik, így az nem rontja az előállított komposzt minőségét. Sajnálatos módon azonban hazánkban jellemzően nem ilyen zsákokban történik a gyűjtés, hanem hagyományos műanyag (legtöbbször polietilén), vagy - ami ennél is rosszabb - olyan széteső (oxodegredálható) zsákokban gyűjtik a zöldhulladékot, amelyek még nagyobb problémát jelentenek a hulladék kezelése során,  ráadásul jelentősen növelik a környezetbe kerülő mikroműanyagok mennyiségét is.

2Profikomp Sajtóközlemény Sziget komposztálás biologiailag bontható műanyagok 20200309 PIC f

A ProfiKomp Környezettechnika Zrt, - amely tagja az Európai Bioműanyag Szövetségnek (EUBP) is -, küldetésének tekinti a valódi körforgásos gazdaság kialakítását, ezért tevékenységei során nem csak a biológiailag bontható műanyagokat és az azokból készített komposztokat vizsgálja, de rendelkezik a komposztálásukra alkalmas technológiákkal is.

Gödöllő, 2020. március 9.