Hazai hírek

Válasszon nyelvet

Az Óbuda-Békásmegyeri Önkormányzat 2022-ben több fenntarthatósági  programot is indított. Ezek közül kettőt emelnénk most ki:

 • Cseppet sem program---› sütőolaj gyűjtési akció
 • Otthonunk Óbuda Békásmegyer Vízmegtartási Program 2022 – lakossági csapadékvíz-gyűjtő tartályokra szóló pályázat

Miért van szükség a lakossági esővízgyűjtésre?

A klímaváltozás hatásait idén nyáron saját bőrünkön tapasztalhattuk meg. A Velencei-tó a kiszáradás szélére került, a Balaton és a Duna vízszintje is kritikusan lecsökkent. Az aszályos időszak hatására a Magyarországi erdőségeket is kiszáradás fenyegette, valamint az elmúlt 5 évben Budapesten ültetett körülbelül 2500 fiatal fa közül több, mint 100 kipusztult, hiába lettek rendszeresen öntözve. Csapadékos napok száma már 17 nappal kevesebb, mint korábban és az éves lehullott csapadékmennyiség összege 4,6%-kal csökkent Magyarországon. Pest megyében idén nyáron 20 településen volt vízkorlátozás bevezetve.

Mindezekből is láthatjuk, hogy a víz értékes kincs és egyre kevesebb van belőle. A kiszáradás mellett a csapadékeloszlás egyenletlensége is problémákat jelent, egyre gyakoribban a hirtelen lezúduló, nagy esőzések okozta villámárvizek.

aradas

Forrás: Telex https://telex.hu/belfold/2022/06/09/terdig-ero-esovizben-gazoltak-az-autok-budan

Az Otthonunk Óbuda Békásmegyer Vízmegtartási Program keretein belül, Burján Ferenc alpolgármester kezdeményezésére, házi esővíz gyűjtő tartályokra tudtak pályázni a harmadik kerületi lakosok. A pályázat keretében idén ősszel 100 db műanyag vízgyűjtő került kiosztása. Ugyanezen pályázat tavasszal is meghirdetésre került, ekkor 600 darab tarály került kiosztásra.

A lakossági esővízgyűjtők egyenként 210 literesek, ami azt jelentené, hogy egy-egy nagy esőzés alkalmával akár 147 000 liter vizet is összegyűjthet majd a kerület, ami utána több módon is hasznosítható

esovizgyujto tartaly palyazat

www.obuda.hu

Csapadékvíz gyűjtésének előnyei és felhasználási területei:

 • költséghatékony
  • a csapvízzel való locsolás egyre drágább
  • megakadályozhatjuk, hogy a felesleges víz károkat okozzon az épületek alatt
 • környezetbarát
  • a növények számára az esővíz kedvezőbb, mint a kémiailag tisztított csapvíz
 • fenntarthatóság
  • ivóvíz készletek végesek, így kímélhetjük őket
 • esővíz - lágyvíz --› mosásnál kevesebb mosószer szükséges, nem csak locsolásra használható, de fürdésre, mosásra is, (ha megfelelően van gyűjtve és tárolva)

A tartályok átvétele előtt a pályázóknak részt kellett venniük egy ismeretterjesztő előadáson, itt Burján Ferenc alpolgármester úr kiemelten felhívta a figyelmet arra, hogy a tartályok karbantartása elengedhetetlen.

A program nagy népszerűségnek örvendett, az pályázati helyek a kihirdetés utáni pár órában be is teltek.

Írta: Bodor Nóra