Hazai hírek

Szabványosított, újrahasználható csomagolóeszköz-rendszer Európának

A GS1 Smart-Box ISO újrahasznosítható szállító-tároló rekeszt több ismert márkagyártó és kereskedő megállapodása alapján fejlesztették ki. Célja, a kezelési költségek és az ökológiai lábnyom minimalizálása a gyártástól az értékesítésig.

A cél a fenntarthatóság:

Mire a boltok polcaira kerülnek az egyes termékek, már számtalan csomagolási és újracsomagolási folyamaton vannak túl. Különféle tárolóeszközökbe csomagolják őket a gyártás során, majd a kiskereskedőköz érkezve kicsomagolás után gyakran új gyűjtőegységekbe kerülnek, a raktári tárolás idejére. A növekvő automatizálás és a modern komissiózás miatt a kereskedők vagy a disztribútorok már sok helyen újrahasználható tárolókat használnak.  Néhány visszaérkező szállítórekeszt, -dobozt és -ládát már használnak a kiskereskedelemi újraelosztáshoz is, de ezek nem kompatibilisek egymással, és nem csereszabatosak. Erre keresett megoldást a GS1 Németország és kifejlesztették az újrafelhasználható csomagolóeszköz-családot, a GS1 SmartBox ISO-moduláris, összecsukható, cserélhető okos rekeszt.

Szállítás optimalizálása:

A raklap az EUL 1 (Efficient Unit Load) szabványnak megfelelve, úgy lett tervezve, hogy kitöltse a 1,20 m és 2,40 m rakodási magasságot. Ezáltal optimálisabb szállíthatóságot biztosít, nem utolsósorban hozzájárulva az alacsonyabb CO2 kibocsátáshoz. Mindemellett meg kell említeni a korábbi papír alapú dobozokból származó rengeteg hulladék megszüntetését is, valamint a nyitogatással és újracsomagolással elvesztegetett időt is megspórolja a szállítási folyamatokban részvevő dolgozók számára.

Annak érdekében, hogy a szállítási folyamatokat még inkább megkönnyítse, minden doboz egyedi azonosítóval van ellátva. Minden rekesz önálló sorszámmal, úgynevezett Globális visszatérő tárgyazonosító számmal [GRAI] rendelkezik, az azonosító segítségével minden szállítási folyamat rögzíthető és nyomon követhető.

smart2Sorozatgyártás:

Több éves prototípus tesztelés után a projekt elérte a megvalósítási szakaszát, amelynek keretei között nagyobb termelők, valamint kiskereskedelmek 500 tárolódobozt vettek be a csomagolási és szállítási folyamatokba. Az ipari oldalról a Beiersdorf, a Cosnova, a Henkel, a Kao, a L’Oréal és a Procter & Gamble, a kiskereskedelem részéről a dm-drogerie markt, az Edeka, a Müller és a Rossmann vettek részt. A cégek folyamatosan dokumentálták a tárolóeszközök forgását és nyomon követesét. Ezek után úgy nyilatkoztak, hogy a Smart-Box jelentősen megkönnyítette a szállítást a gyártás és a kiskereskedelem között és a termék alkalmas és kész a sorozatgyártásra. Az összecsukható, csereszabatos újrahasználható rekeszeket kezdetben az illatszer, kozmetika, háztartásvegyipar területén, a drogériák világában fogják használni. A későbbiekben további iparágakra, valamint más országokra is szeretnék kiterjeszteni a GS1 SmartBox tárolórekeszek használatát.

Forrás: Transpack – szabványosított, újrahasználható csomagolóeszköz-rendszer Európának; The Global Language of Business – GS1 Smart-box

szerkesztette: Papp Édua Magdolna