Hazai hírek

Válasszon nyelvet

A Magyar Természetfotósok Szövetsége naturArt immár 30. alkalommal írta ki Magyarország és Közép-Európa talán legrangosabb természetfotós pályázatát. A „Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2022” pályázat idén is roppant népszerű volt, 197 szerzőtől több mint 3500 kép érkezett.

Az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 120 mű versengett. A díjakat 2022. november 9-én ünnepélyes díjátadó és kiállítás megnyitó keretében adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítást is megtekintheti a nagyközönség. Az eseményen bemutatták a döntőbe jutott fotókból összeállított, Az év természetfotói – Magyarország 2022 című kötetet is, amely az idén is két nyelven, magyarul és angolul jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában.

A megnyitón, Horváth Péter, a Saubermacher Magyarország ügyvezető igazgatója emelte ki a téma fontosságát:

”Régen tudjuk, hogy az emberek hétköznapi életének és sokféle tevékenységének a környezetre káros hatásai is vannak. Tudjuk azt is, hogy ahonnan elveszünk, oda vissza is kell pótolnunk. Egy Földünk van, mindannyian ugyanazt a levegőt kell szívjuk és egy forró nyári napon ugyanaz az eső üdít fel mindannyiunkat – mindenkinek kell tehát tennie valamit azért, hogy valóban ne tűnjön el a közösből több, mint amennyi onnan baj okozása nélkül elvehető. Gondoskodnunk kell a természet kincseiről és védenünk kell azt, amire holnap is rá leszünk utalva.

Ezeket a nagy környezeti változásokat és a cselekvés sürgető szükségét mi, a Saubermacher-Magyarország Kft-nél dolgozó emberek is látjuk. Több, mint három évtizede foglalkozunk hulladékgazdálkodással, azaz az ember tevékenységből hátramaradt anyagok tisztességes és biztonságos kezelésével, feldolgozásával, újrahasznosításával.

Mi úgy látjuk, hogy a természetben megfigyelhető körforgás az iparban is követhető és követendő példa. Sokat dolgoztunk rajta, és végül segíteni tudunk abban is, hogy különféle ipari hulladékokat és melléktermékeket újrahasznosítható alapanyaggá dolgozzunk fel, holott ezeket korábban, vagy sokan ma is, csupán az élővilág életterét elfoglaló tárolásra ítélték vagy ítélik. Sok ezer tonnányi másodlagos nyersanyagot tartunk így körforgásban. Ügyfeleink célja egyezik társaságunk célkitűzéseivel a környezetünket tekintve, azaz Földünk érdekében a fenntartható gazdálkodás megvalósítása. Mi, a Saubermacher-Magyarország Kft. munkatársai pedig büszkék vagyunk arra, hogy ügyfeleinket minőségi munkánkkal segíthetjük a céljaik megvalósítása során. Örülünk, hogy ezen a pályázaton nagyszerű képeken láthatjuk a természet csodáit. Védjük meg őket közösen! Képesek vagyunk rá, hát lépnünk kell: mai igényeink megvalósítása nem semmisítheti meg gyerekeink és unokáink boldog életét!”

Saubermacher különdíj

A 15 kihirdetett kategórián felül, cégünk különdíjat is felajánlott „Az élet utat tör” témát legjobban feldolgozó felvétel alkotójának. A természet élet erejét megtapasztalhatjuk meglepő helyeken, nehéz vagy mesterséges körülmények, idegen anyagok között. Szembe jön elhagyott épületekben, ipari létesítményekben, a járdán, a házfalakon. A fotós feladata az volt tehát, hogy művészi színvonalon mutassa be, a természet minden nehézség ellenére szinte bárhol utat tud törni magának.

A Saubermacher különdíjat Daróczi Csaba Sóballa című képe nyerte.

A díjat Dobos Tamás cégvezető adta át.

A különdíjat a RAPTor Design csapata készítette.

Az Év Természetfotósa 2022–ben Daróczi Csaba.

Az Év Ifjú Természetfotósa 2022-ben Kártyás Gergő.

A kiállítás január 30-ig megtekinthető a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Egy szép válogatás a legjobbakból itt megtekinthető: https://archivum.naturart.hu/2022/etf-2022?

#saubermacher #naturephoto #naturephotography #photoexhibition