Hazai hírek

„Nagyon nehéz úgy megválni a tárgyaktól, hogy ne zokogjon a szívem…” 

Bővült a Cseriti önfenntartó bolthálózata. Már Újpesten, a forgalmas piac szomszédságában is meg lehet válni jó szívvel megválni a feleslegessé vált tárgyainktól. Vásárlóként pedig igen jutányos áron “kincsek”, különleges, egyedi dolgok után lehet vadászni, vagy éppen a háztartásba szükséges tárgyakat, ruhákat beszerezni.

„Nagyon nehéz úgy megválni a tárgyaktól, hogy ne zokogjon a szívem, hogy ki lesz dobva a szemétbe” - meséli Jeney Mariann (75) nyugdíjas adományozó. Az idősebb adományozó hölgy boldogan idézi fel azt, hogy évekkel ezelőtt hogyan szerzett tudomást a Cserit boltról.  Elmesélte, hogy közel 50 méterre lakott az elsőként megnyílt Cserititől és azt látta, hogy nagy volt a készülődés, épp akkor rendezték be az érdekesnek, különlegesnek ható boltot. „Na, mi rögtön lementünk a kutyasétáltató barátnőimmel és kiderítettük, hogy milyen üzlet is lesz ez”- idézi fel mosolyogva a számára kedves emléket. Nagyon megörültek a hölgyek, hogy végre jó helyre adhatják le azokat a tárgyaikat, amiket még mindig szeretnek, de már nincs szükségük rájuk. Porcelánokat, vázákat, festményeket, csipketerítőket, jó minőségű ruhákat adományoztak a boltnak. „Régebben ezeket ugye a bizományi boltokba lehetett bevinni, de ma már ezek sincsenek igazán. Nem tudtuk hova tenni a szép holmikat, a szemétbe nem akartuk dobni.”- fűzi hozzá. De ugyanúgy már ő is talált itt például gyönyörű képkeretet is, sőt, mivel már egyszemélyes háztartása van, a kisméretű lábas is igazi kincs volt számára, melyre szintén itt lelt rá.

Cseriti boltnyitas 2

„Szinte naponta bejárok kincsvadászatra”- ezt már Z. Katalin (57) pedagógus vásárló mondja, akinek a vékony tanári pénztárcáját nagyban kímélik a Cseriti boltok. Itt – mint mondja – töredék áron tud megvásárolni hasznos tárgyakat, háztartási eszközöket, , dísztárgyakat, könyveket. De Katalin nemcsak a háztartásába vásárol a Cseritiben, hanem a zeneiskolának is, ahol dolgozik. „Mindig szóltam a zenész pedagógus kollégáknak, diákoknak, amikor láttam, hogy hangszer, kottatartó, kotta is van a boltban, és persze igen jutányos áron voltak azok is”- meséli lelkesen a pedagógusnő. De tudomása van arról is, hogy a kisgyerekes ismerősei is előszeretettel látogatják a Cseriti boltokat, mert a pillanatok alatt nővő gyereknek itt fillérekért vásárolhatnak jó minőségű, divatos holmikat, sőt játékokat is. „Ezek a boltok nemcsak olcsók, de ha itt vásárolunk, még a környezetet is kíméljük. Minél több ilyen boltra lenne szükség!” - zárja a pedagógusnő. 

Önfenntartó segítség, avagy három az egyben

Szociális vásárlás, környezetvédelem, gazdasági fenntarthatóság. A Cseriti nonprofit társadalmi vállalkozásként egy olyan fenntarthatóbb világért dolgozik, ahol a tárgyak újrahasználata csökkenti a hulladék mennyiségét, és javítja a rászorulók életminőségét.

Milyen társadalmi hasznossága van a Cseriti-nek?

Környezeti fenntarthatóság - újrahasználat: csökkentjük a felhalmozódó, használatból kivont tárgyak, és ezáltal a kezelendő hulladék mennyiségét; (>2.000 tonna)

Rászorulók élethelyzetének javítása: szociális vásárlási lehetőséget biztosítunk a hátrányos helyzetű, szegénységgel különösen veszélyeztetett társadalmi csoportok számára; (>340 M Ft megtakarítás évente?)

Szemléletformálás: a tudatos – környezeti és társadalmi fenntarthatóságot szem előtt tartó – vásárlói és leadói célcsoport szélesítése.

Már a kilencedik ilyen Cseriti pont nyílt meg a fővárosban. Mi a népszerűség titka? A gazdaságosság? Környezettudatosság? Az egyedi vásárlási élmény? A támogató szándék? Az adományboltok titka talán pont az, hogy mindez egyben. Az ide betérők, más-más céllal érkeznek, de az biztos, hogy mindenki mosolyogva, jó élménnyel távozik. 

További információ:

Sáhy Gábor -stratégiai vezető
+36 30 914 3919, www.cseriti.hu | facebook.com/adomanybolt 

Cseriti boltnyitas 3