Hazai hírek

Válasszon nyelvet

A 2023-as ENSZ Vízügyi konferencia keretében a Hungarian Water Partnership (HWP) és a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) személyes és online kísérő rendezvényt szervezett.

Március 23-án „Hogyan reagáljunk a fejlődő világ legsürgetőbb vízzel kapcsolatos fejlesztési szükségleteire? Bankolható és fenntartható WASH megoldások” címmel a HWP kísérő rendezvénye New Yorkban, a Millennium Hilton New York One UN Plázában. Az eseményen részt vett és felszólalt Áder János úr, valamint aláírásra került az Afrikai Vízügyi Szövetség (AFWSA) és az Európai Vízügyi Szövetség (EWA) közti együttműködési megállapodás. A megállapodás a fejlődő országok egészséges vízellátására és szennyvízkezelési problémáira igyekszik megfizethető és valós megoldást találni.

image001

Az esemény összefoglalója itt olvasható: https://hungarianwaterpartnership.hu/hirek/a-hwp-ensz-2023-vizkonferenciat-kisero-new-york-i-rendezvenye 

(angolul itt: https://hungarianwaterpartnership.com/news/hungarian-water-partnership-side-event-in-new-york-at-the-un-2023-water-conference)

image003

Pár nappal korábban, március 20-án Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) szervezésében online formában zajlott az ENSZ másik magyar vonatkozású kísérő rendezvénye: „A víz- és szennyvízinfrastruktúra fejlesztési igények azonosítása az SDG 6 teljesítése érdekében - A WASH-megoldások banki finanszírozhatósága és megfizethetősége, teljes körű/ügyfélközeli megoldások, a horizontális és vertikális szolidaritás szerepe a probléma megoldásában” címmel. A konferencia fontos tanulsága, hogy a probléma teljeskörű megoldása során az emberek egészséges ivóvízzel való fenntartható ellátása mellett nem lehet figyelmen kívül hagyni a szennyvízkezelés környezetre gyakorolt hatását is. Az esemény itt visszanézhető: 

Az esemény összefoglalója itt olvasható: https://maszesz.hu/hireink/aktualis-hirek/sideeventbeharangozo (angolul itt: https://hungarianwaterassociation.com/)

A kísérő konferenciák mellett a HWP az ENSZ vízügyi konferencián is kiemelésre került, mivel két HWP taghoz köthető megoldást is nevesítettek a konferencián, amelyek az SDG-k felgyorsítását támogathatják:

image008
Pureco- Septopure® technológia:

Azokban a városokban, ahol a csatornahálózat kiépítése nem lehetséges a Septopure® megoldást nyújthat a keletkező szennyvíz költséghatékony és biztonságos kezelésére, egészségügyi és környezetvédelmi szempontból egyaránt. Ez a technológia egy főre vetítve kevesebb, mint 45 eurós beruházási értékkel építhető ki, szemben az EU szabványos "majdnem teljes körű" szennyvízelvezetési közmű-infrastruktúrájának egy főre vetített 1.000-4.500 eurós beruházási értékével. A technológia előnye, hogy nagy méretű, de rendkívül rugalmas kezelési technológiáról van szó, amely magas szennyezőanyag-eltávolítási hatékonysággal és a kezelt szennyvíz fertőtlenítésével rendelkezik és alkalmas a folyékony hulladék (szippantott szennyvíz) teljeskörű (100%-os) kezelésére. A Pureco vállalatcsoport már három ghánai városban is sikeresen biztosította a szennyvízkezelést a Septopure® technológiával. Ezekben a városokban korábban a szennyvíznek alig 10%-a volt megfelelően tisztítva.

További részletek:

image009

PurAID®

A PurAID® egy modulokból álló, kis méretű és ivóvíztisztító berendezés, amely a szennyezett víz kezelésére lett kifejlesztve. Előnyei, hogy költséghatékony, egyszerűen használható és folyamatos vízellátást biztosít. Mivel pontszerű megoldás, nincs szükség csővezeték építésére, így gyors választ ad a vízzel kapcsolatos kihívásokra, és a fejlett világban szükséges 500-2 000 eurós egy főre jutó érték helyett (csővezetékkel együtt) kevesebb mint 13-15 eurós beruházási értéket jelent egy főre jutóan.

További részletek:

https://sdgs.un.org/partnerships/sustainable-safe-drinking-water-supply-rural-areas-point-technology-giving-instant

https://puraset.hu/hu/hirek/puraid-rendszerunket-az-ensz-is-nevesitette

A HWP előterjesztett ajánlása az ENSZ Konferencia keretében, hogy a vízinfrastruktúra-fejlesztés költségmegtérülési korlátai miatt bankképes és fenntartható WASH-megoldásokat kell alkalmazni a magántőke mobilizálását korlátozó megfizethetőségi korlátok leküzdésére.

Az alternatív "fogyasztóközeli" megoldások megvalósításának a következő hatásai lehetnek:

- a szükséges beruházási tőke közel 99%-os csökkentése

- biztonságos ivóvízellátás kevesebb mint 5,- EUR/fő/év áron

- folyékony hulladékkezelés és tisztítási szolgáltatás kevesebb mint 10,- EUR/fő/év áron,

- megfizethető WASH-szolgáltatások, a kezdeti tőkeköltségeket is tartalmazó tarifákkal

 - a befektetett tőke megtérülése és a magántőke bevonása.

További információk:

https://sdgs.un.org/partnerships/facing-cost-recovery-constrains-water-infrastructure-development-apply-bankable-and