Hazai hírek

Válasszon nyelvet

(Áder János Ilcsik Csabával készített podcastje alapján)

Ilcsik Csaba, Waterscope Zrt. vezérigazgatója a Kék bolygó podcast vendégeként a vízmonitoringról és a vízhálózatokról beszélgetett Áder Jánossal. A Waterscope Zrt. fő tevékenysége a vízmonitoring, ezen belül is a hálózati vízveszteségek és energiafelhasználás mérése, elemzése és csökkentése. A vállalat egy egyedülálló technológiát alkalmaz, amellyel elektromos áram, GSM nélküli, földfelszín alatti helyeken is képesek a mérések elvégzésére. Ezeken a helyeken a hagyományos monitoring készülékek tehetetlenek. A Waterscope szakemberei a vízmonitoring során a vízhálózat nyomását, a vízhasználat mértékét és a vízhőmérsékletet egyaránt mérik. Az összegyűjtött adatokat a vállalat egy felhő alapú rendszerben tárolja és többek között a mesterséges intelligencia segítségével elemzi.

Miért fontos a vízről beszélgetnünk? – A Hidrológiai James Bond arány 

Látszólag rengeteg víz van a bolygónkon, ám ennek csak 2,5 százaléka édesvíz és annak is túlnyomó része fagyott állapotban van vagy mélyen a föld alatt. Csupán 0,007 százalék a könnyen hozzáférhető ívóvíz aránya. (hidrológiai James Bond arány) A 20. század az olaj százada volt, a 21. század a vízé lett – jegyezte meg a volt államfő. A vízgazdálkodással kapcsolatosan az egyik legnagyobb problémát világszerte a hálózati veszteség jelenti. Ilcsik Csaba elmondta: Magyarország évente mintegy 550 millió köbméter vizet használ, ám ebből 144 millió el sem jut el a fogyasztókhoz a vízvesztség miatt. Hozzátette, hogy a hálózati veszteség csökkentésével sok energiát lehetne megtakarítani. Minél több mérési pontot helyezünk el a hálózatban, ahol vízmennyiséget, víznyomást és vízhőmérsékletet mérünk, annál jobban feltérképezhető a hálózat és azok a pontok, ahol a vízvesztés megtörténik. Ehhez azonban rengeteg mérési pont szükséges. Csak Kecskeméten 60-70 mérési pontra lenne szükség a feltérképezéshez, és minden mérési ponton 2 percenként kell mérni. A mérés után informatikai eszközökkel mintákat lehet felfedezni. A nyomás csökkentésével kevesebb vízveszteség érhető el probléma esetén. Ennyi adat elemzéséhez azonban kulcsfontosságú a mesterséges intelligencia és informatika.

Az okos tűzcsaptuzcsap2

A digitalizáció világában, a 4. ipari forradalom korában élünk. Az életünk minden terén rengeteg adat és információ áll rendelkezésünkre, a vízhálózataink esetén azonban sokszor még így is „vakon járunk”. A Waterscope Zrt. „zászlóshajója” a HAWLE S2N okos tűzcsap, amely egy szabadalmaztatott világelső technológia a vízhálózatok mérésére, pont az előzőekben tárgyalt problémára tud megoldást nyújtani.

A tűzcsap hagyományos funkciójának betöltése mellett folyamatos nyomás- és hálózatfelügyeletet biztosít a vízművek számára, ezzel átfogó és valós idejű információt ad az elosztóhálózat állapotáról. Folyamatosan figyeli a nyomásövezeti zónák nyomásszintjét, bármilyen változásról, anomáliáról azonnali jelzést küld. Segíti a szakembereket az optimális nyomás meghatározásában, akár zónánként, így csökkenhet a hálózati terhelés, növekszik az ellátásbiztonság és a hatékonyság. A HAWLE tűzcsap erőteljes, áramlás technikailag kedvező szerkezettel, ivóvíz használatra minősített gumitömítésekkel rendelkezik. A dugattyútömítés könnyen cserélhető, a tűzcsap elzárása után az ürítés automatikusan történik. A HAWLE S2N Okos Tűzcsap a hálózati nyomás monitoringja mellett azonnali információt ad a tűzcsap használatáról, arról, hogy a használó jogosult vagy jogosulatlan, a vízvételező és az általa vételezett vízmennyiség beazonosítható és számszerűsíthető, az esetleges vízlopások felderíthetők és bizonyíthatók. A tűzcsap állapotáról, működőképességéről az üzemeltető állandó és megbízható információt kap.

Termékismertető

Egy okos tűzcsapra való beruházás már 4-6 hónap alatt is már megtérülhet az vízügyi hatóságok számára, hiszen sok esetben az illegális vízhasználat jelenti a probléma forrását. Jó példa erre Budaörs, ahol a köztéren kihelyezett ivókutakból szállítják haza az emberek a vizet, így évente hatalmas veszteséget generálva a hatóságok számára. Bár már korábban említettük, hogy egy Kecskemét nagyságú település számára 60-70 ilyen tűzcsapra lenne szükség a hálózat feltérképezésére, jelenleg 4-5 áll rendelkezésre, ez a szám fővárosban is csak a 20-at éri el. Ilcsik Csaba elmondta, hogy a feltételezésekkel ellentétben a vidéki településeken jelentősen több megrendelés érkezik, mint a nagyobb városokban, csak a Tápióságban már körülbelül 10 okos tűzcsap van telepítve.

A Waterscope Zrt. a magyarországi vízművekkel és az ipari vállalatokkal egyaránt kapcsolatban áll, szolgáltatásukat eszközeiket egyaránt igénybe veszi, de számos külföldi megrendelőjük is van.

Az okos bója és a jeladós palacktuzcsap

A Waterscope Zrt. egy másik innovációja, az okos bója, amely a tavak, folyók, felszíni vizek, természetes fürdők, strandok, tengeri partszakaszok, akvakultúrák vízminőségi paramétereinek folyamatos követésére alkalmas.  Jelenleg Lengyelországba szállítanak ilyen eszközöket, de egy ideig a Balatonon, Tihanynál és a Velencei-tónál, Agárdon is használatban volt.

A Tiszai PET Kupa kutatás-fejlesztési programjának részeként, most három olyan GPS jeladóval felszerelt műanyag palack is útnak indult, amely képes, hogy a folyókkal nagy mennyiségben szállított műanyag hulladék meddig és milyen gyorsan úszik a vízen, hova rakódik le az árterekben, mikor mozdul tovább és vajon eljut-e a tengerekig.

A vízipar energiaigénye

A szennyvíztisztítás a vízipar egyik legenergiaigényesebb vállfaja, e mellett a víz szállítása, elosztása, a szivattyú gépházak működtetése is rendkívül sok energiát igényel. A vízgazdálkodás hatékonyságának javítására először is a hálózat optimalizálására lenne szükség. A hálózat optimalizálás javítás első és egyik legfontosabb lépése a mérés. A mérési adatok alapján ki fog derülni, hogy hol lehet csökkenteni a hálózati veszteséget. A csövek cseréje és az új beruházások sokszor nem nyújtanak hatékony megoldást, a vízveszteségek csökkentésére nem kell beruházni, csöveket kicserélni, hanem lecsökkenteni a csövek átmérőjét, nyomást stb. Lényeg, hogy csak az igényeknek megfelelő mennyiségű vizet szivattyúzzunk, hiszen a feleslegesen felszivattyúzott víz rengeteg energiát vesz igénybe. Ehhez kapcsolódóan kiemelten támogatni kell az ország magasabb pontjain az esővízgyűjtést, hogy a locsolás ne az ivóvízből történjen. Budapesten, a Fővárosi Vízművek támogatásával el is kezdődött egy esővízgyűjtési-rendszer kialakítása, és ezzel kapcsolatos beruházások támogatási rendszerének kidolgozása. Ez nem jelentene plusz költséget a hatóságok számára, hiszen az esővízgyűjtéssel megspórolt költségek visszaforgathatóak lennének a projektbe.

A megoldás megtalálásához közös gondolkodásra és koncepció alkotásra van szükség, ahol a különböző vízügyi szakértők hangot adhatnak véleményüknek a témában, hiszen hiába lesznek jobb és új csövek az nem segít, a nemszámlázott víz, a fizikai vízveszteség amire fókuszálni kéne. – mondta Ilcsik Csaba. Ezt a célt hivatott szolgálni a KSZGYSZ Vízgazdálkodás és Vízvédelem Munkacsoportja is, amelynek Ilcsik Csaba a vezetője.

E mellett, nulladik lépésként, a lakosság edukációjára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a témában, hogy tisztában legyenek a víz értékével és a felesleges, pazarló vízhasználat következményeivel. A víz értékének helyreállítása, ami segítené a vízipar finanszírozásának javítását. (Zöldgazdaság, 2021)

A Zöld energia és mesterséges intelligencia felhasználása a víziparban

A napenergia felhasználhatósága több szempontból is korlátozott (napszakra stb..) így a felhasználása pontos előzetes igényfelmérést és tervezést igényel. A víztározó medencéket a bevett gyakorlat szerint éjszaka töltik fel, mivel nappal az energiahálózat jobban leterhelt. A két rendszer összeegyeztetése tehát nem egyszerű feladat, de a megoldás itt is a mérésben, adatok gyűjtésében rejlik. Szükség van egyrészt hálózati profilok készítésére, amelyek megmutatják, hogy a lakosság hogyan-mikor-mennyit használja az vízhálózatot, másrészt a napenergia adatok gyűjtésére, hogy mikor, mennyi energia termelődik. Ha az adatgyűjtés megtörtént a mesterséges intelligencia segít, a hálózati profilok, vízigény és a napenergia adatok elemzésében és az optimalizációban. Ilcsik Csaba Szeged példáját hozta jógyakorlatként, ahol a Waterscope Zrt. 110%-ban meg tudja termelni a tevékenységeihez szükséges energiát biogáz motorok és napenergia segítségével. A biogázzal való gázmotorok üzemeltetése Magyarországon számos más szennyvíztisztító telepen is bevett gyakorlatnak számít, ami mindenképp pozitívum, hiszen az évente annyi energiára van szükség az ország szennyvízének megtisztításához, amennyit a paksi atomerőmű egy reaktora egy teljes havi működése alatt termel meg.

A témában érdeklődők a Waterscope Zrt.-vel a 2023-as Planet Budapest Fentarthatósági Expon személyesen is találkozhatnak majd szeptember végén.

Kék Bolygó podcast: Az eltűnő víz nyomában (Beszélgetés Ilcsik Csabával)