Net Zero Munkacsoport

A fűtési rendszer kialakításakor, felújításakor érdemes többféle alternatívában gondolkodni, sőt, több lábon állni. Fontos, hogy a fűtésre, sőt, a komplett gépészetre már a tervezés során prioritásként tekintsünk és elegendő forrást biztosítsunk, hiszen idővel ez nehezen vagy nehezebben módosítható, mint a falak színe vagy a burkolatok.

A helytelenül választott és kivitelezett gépészet egyik kellemetlen következménye lehet az elégtelen lakóklíma. A fafűtés hagyománya az idők kezdetétől velünk van, ám a modern rendszereknek és technológiának köszönhetően manapság az egyik legkorszerűbbnek is mondható.

Így működik a faelgázosítás

A lényeg, hogy a fából kinyert éghető füstgázok még egyszer hasznosulnak. Mivel a füstgáz alap esetben nem képes felfelé távozni, a kémény huzata lefelé szívja a parázson, tűzön keresztül, ahol újra meggyullad, gyakran hatékonyabban, magasabb hőfokkal ég. A fagázok ily módon történő elégetése miatt a faelgázosítós kandallók, kazánok magasabb hatásfokkal működnek, hatásfokuk megközelíti vagy akár meg is haladja a 90%-ot, ezért a hagyományos fa tüzeléshez képest közel 50%-os fa megtakarítás érhető el.

A teljes cikk elolvasható itt

Tagcégünk honlapja