Vízgazdálkodás és vízvédelem MCS

Válasszon nyelvet

Hibrid munkacsoport ülésen találkoztak a Vízgazdálkodás és vízvédelem munkacsoport tagjai 2023. június 2-án, pénteken.

15 szervezet képviselői vettek részt az eseményen, melyet Hankó Gergely, a KSZGYSZ ügyvezetője moderált.

A munkacsoport feladatainak tisztázása mellett, megválasztásra került Ilcsik Csaba, mint munkacsoport vezető, aki a KNOT Kft. ügyvezetője.

Szakmai kapcsolattartónak Markó Csaba lett megjelölve a KSZGYSZ részéről.

Munkacsoport titkárnak Hankó Gergely lett megjelölve a KSZGYSZ részéről.

Honlap: https://kszgysz.hu/vizgazdalkodas-es-vizvedelem-munkacsoport

Jelentkezés: https://kszgysz.hu/munkacsoport-regisztracio

Tagok: https://kszgysz.hu/munkacsoport-aloldalak/vizgazdalkodas-es-vizvedelem-mcs/vizgazdalkodas-es-vizvedelem-munkacsoport-tagok

Szó esett többek között az INTERREG Tidy(up) - Forrástól a torkolatig c. projekt lezárásáról és Flagship Project kiemeléséről. A projekt tudományos szakértők segítségével olyan egységes monitorozási protokoll kidolgozását tűzte ki célul, mellyel hatékonyan és pontosan lehet felmérni a folyóvizek makro- és mikroplasztik szennyezettségét. Az eddigi kutatási módszerek és jó gyakorlatok felhasználásával a Tid(y)Up ezen kívül konkrét folyótisztító beavatkozásokat valósít meg a Duna-vízgyűjtő területén, kiemelt hangsúlyt fektet a szemléletformálásra, ismeretterjesztésre, a projekt eredményeinek kommunikációjára és továbbítására az Európai Unió szakértő szervei és döntéshozói felé.

A projekt következő része kidolgozás alatt van, s azóta leadásra is került.

A projekt kapcsán megjelent könyv letöltési linkje:  https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/tid-y-up/outputs

A Szövetség szeretné aktívabbá tenni az EWA tagságát, ehhez kérjük a munkacsoport tagok aktív részvételét. A MASZESZ national member, ezért a szervezeteknek egymás között is erősíteni kell a kooperációt. A 2024-es IFAT-on EWA-nap is lesz, arra érdemes külön készülnünk, mint munkacsoport.

HORIZON EXCELLENCE HUB - CLAIRE projekt - Eddig szakmai partnereink voltak: Debreceni Egyetem, Belügyminisztérium, Pannon Pro Innovávciós Kft., ASIO Hungária Kft.

A következő pályázathoz keressük a további témákban aktív cégeinket, akiket bevonhatunk a nemzetközi projektekbe: vízvisszatartás, hőszigetek, villámárvizek.

IWA Nagy szennyvíztisztító telepek nemzetközi konferencia  - Norbert Jardin (IWA elnök) és Patziger Miklós (IWA titkár, BME) szervezi. Az esemény honlap címe és további információk: https://lwwtp2024.org/

Előadástémákat és ipari partnereket (támogatókat) várnak. Tanulmányi kiránduláshoz is várják a javaslatokat.Hankó Gergely, KSZGYSZ javasolja a balkáni résztvevőket, West Balkans Green Center. Az EM is lehetne támogató.

Zöldgazdaság2023 tanulmánykötetbe vizes, szennyvizes részek átbeszélése - A tanulmánykötet 2021-ben jelent meg először, melynek célcsoportja: döntéshozók és cégvezetők.

Az idei kötetet angolul is tervezzük megjelentetni, mivel jelenleg nincs ilyen jellegű szakmai angol nyelvű összefoglaló, bemutató a magyar zöldipari résztvevőkről. (150-200 oldal terjedelem)

Markó Csaba KSZGYSZ- Várjuk a következő témákban az anyagokat: közműhálózat, szennyvíztisztítás kihívásai, szennyvíziszap elhelyezése, kérdései.

Öntözőcsatornák tisztítását érintő új szabályozás kijött múlt héten: 190/2023. (V. 22.) Korm. rendelet - Nemzeti Jogszabálytár (njt.hu)

Megújul a KSZGYSZ Tudástára - Várunk szakmai anyagokat, valamint az alábbi linken elérhetőek az eddigi szakmai előadások. A felület hamarosan megújul: https://kszgysz.hu/tudas

Részvétel az ENSZ ’A műanyagszennyezés felszámolása, többek között a tengeri környezetben: Egy jogilag kötelező erejű nemzetközi eszköz felé’ ('End plastic pollution, including in the marine environment: Towards an international legally binding instrument') című határozatának véleményezésében, a Kormányközi Tárgyaló Bizottság (International Negotiation Committee/INC) segítése: 29 May - 2 June 2023, Paris, France

 

  • ICPDR műanyagszennyezés, közel 100 oldalas nemzetközi szakmai anyag
  • 3rd session: 13-17 november 2023, Nairobi, Kenya

Szeretnénk bemutatni ezt az anyagot online/személyesen. Makro-mikroműanyag témában várunk anyagokat. Már műholdképek alapján kimutathatók a legszennyezettebb területek.

Patziger Miklós BME- méréseket végeznek a Dunán, 5-6 tonna/év mikroműanyagot kimutatva.

A szennyvíztisztóknál problémát okoznak a nedves törlőkendők, olyan szálak vannak az iszap pelyhekben, amik mikroműanyagnak tekinthetők. Mennyi kerül az élővízbe? Iszapba?

Hankó Gergely, KSZGYSZ: Bárczy Kft., tagcégünk ötlete: olajszűrők hidakon alkalmasak lehetnének mikroműanyag szűrésre is.

Az Applia Magyarország Egyesülés szintén tagcégünk: törökök és németek dolgoznak egy mikorműanyagszűrő berendezésen mosógépekhez: https://kszgysz.hu/en/more-news/microplastic-consortium-presents-key-findings

Kérdések, javaslatok kialakítása a víziközmű-ágazatért felelős államtitkárságnak - Államtitkársággal szoros a kapcsolatunk, kapcsolat felvételben, üzenet továbbításban tudunk segíteni.

A következő MCS ülés alkalmával a résztvevők bemutathatják, hogy milyen aktuális projektekben vesznek részt, milyen aktuális kérdésekkel, problémákkal találkoznak munkájuk során.

Budapest, 2023. június 10.

Péntek, 22 március 2024 13:32

2024. március 22-én ismét megünnepelhetjük a Víz Világnapját. Ennek a jeles napnak a megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. A kezdeményezés...

Szerda, 30 augusztus 2023 11:26

A júniusi ülés után újabb ülést tartott a Vízgazdálkodás és vízvédelem munkacsoport 2023.augusztus 24-én 15 órától a KSZGYSZ Irodájában.

Csütörtök, 22 június 2023 14:38

Hibrid munkacsoport ülésen találkoztak a Vízgazdálkodás és vízvédelem munkacsoport tagjai 2023. június 2-án, pénteken.

Csütörtök, 12 május 2022 10:31

Az alábbi űrlapon lehet jelentkezni a következő munkacsoport ülésre.

Csütörtök, 14 január 2021 14:41

Az elkövetkező évek feladataira koncentrálva a KSZGYSZ szükségesnek tartja, hogy a vízgazdálkodás és a védelem témaköre – jelentőségének megfelelően - nagyobb hangsúllyal jelenjék meg a Szövetség...