Nemzetközi hírek

Bizonyára sokat hallottunk már a 2015-ben írt Párizsi Megállapodásról, amit 196 ország írt alá és amelyben megfogadta, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedést jóval 2 °C alatt tartja az iparosodás előtti szinthez képest.

Ez az egyezmény a 2015-ös ENSZ klímaváltozási konferencián jött létre (COP21 – Conference of the Parties) és a felek megegyeztek, hogy 5 évente értékelik és újra tárgyalják a Megállapodást. Ennek következtében, idén Glasgow-ban zajlik a konferencia október 31 és november 12 között, mivel 2020-ban a világjárvány miatt elmaradt.

Ezen a rendezvényen a világ összes vezetője (legalábbis a legtöbben) részt vesz, azzal a céllal, hogy megállapodjanak egymással arról, miként lehetne fokozni az éghajlati válság megoldására irányuló globális fellépést. Valamint a felek áttekintik, milyen előrelépéseket értek el a Párizsi Megállapodás óta.

Mi a konferencia tétje?

A tudomány álláspontja szerint a globális felmelegedés 1,5 °C alatt tartása a legjobb módja annak, hogy megóvjuk bolygónkat az éghajlatváltozás veszélyes hatásaitól. Ennek ellenére a világ jelenleg nem ezen az úton halad: a globális hőmérséklet emelkedik.” (“Miért van szükség a COP26 éghajlatváltozási csúcstalálkozóra?,” 2021) A felmelegedés a világ minden táján egyre jelentősebb változásokat idéz elő. Valamint, egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárás által okozott természeti katasztrófák, mint az áradások, hurrikánok vagy az erdőtüzek.

Az idei éghajlatváltozási konferenciának négy fő célkitűzése van:

  • biztosítani kell, hogy a század közepére megvalósuljon a klímasemlegesség
  • elérhető közelségben kell tartani azt a célt, hogy a globális felmelegedés az iparosodást megelőző szinthez képest ne haladja meg az 1,5 °C-t
  • kötelezettséget kell vállalni arra, hogy 2025-ig évente 100 milliárd USD mozgósítására kerüljön sor annak érdekében, hogy a fejlődő országok segítséget kapjanak az éghajlatváltozás káros hatásainak kezeléséhez
  • véglegesíteni kell a Párizsi Megállapodás végrehajtására vonatkozó szabályokat

(https://www.consilium.europa.eu/hu/meetings/international-summit/2021/11/01/)

Mi történt eddig?

(A Greendex összefoglalója alapján)

A konferencia első két napján az országok vezetői voltak jelen és beszédjeikben kijelentették, milyen intézkedéseket vállalnak a klímaváltozás megfékezésének érdekében.

COP presidentsforrás: Telex/Christopher Furlong / Pool via Reuters

Sokan bírálták Oroszországot és Kínát, amiért egyik államfő sem jelent meg a klímacsúcson. Az amerikai elnök arról beszélt milyen nagy hibát követnek el azzal, hogy nem vesznek részt a csúcstalálkozón.

Ennek ellenére, a házigazda brit miniszterelnök, Boris Johnson lelkes a klímatalálkozó sikerét illetően. Szerinte az emberiség már nem áll vesztésre a klímaváltozás elleni mérkőzésen.

Sir David Attenborough beszéde, bár kemény tényeket közölt, mégis bizakodó volt a konferenciával kapcsolatban. Beszédében hangsúlyozta, hogy a jelenlévő vezetőknek mennyire fontos szerepe van ebben a pillanatban, annak érdekében, hogy a Földet megőrizzék az utókor számára.

Az amerikai elnök, Joe Biden is felszólalt, kiemelve az összefogás kritikusságát, az a bizonyos, sokat emlegetett 1.5 °C megtartása csak együttműködéssel érhető el. Ezen felül, ígéretet tett a globális metánkibocsátás 30%-al való csökkentésére 2030-ra. A Globális Metánvállalást (Global Methane Pledge) 105 ország írta alá!

Végül, de nem utolsósorban, Narendra Modi, India miniszterelnöke először tett ígéretet karbon kibocsátás 2070-re való megszüntetésére a világ 4. legnagyobb CO2 kibocsátó országában.

A harmadik napon véget ért a világvezetők Csúcstalálkozója és fókuszba kerültek a pénzügyi kereteket.

November 4.-én a tiszta energiára való áttérésről volt szó, majd a fiatalság és a nyilvánosság kritikus szerepét emelték ki, az oktatás és tudatosságra való nevelés mellett. A COP elnöke, Alok Sharma felszólította a minisztereket, hogy vegyék figyelembe a fiatalság fontos szerepét a tárgyalások alatt.

23 ország ígéretet tett a net-zero iskolák létrehozására, valamint a klímaváltozás és klímavédelem integrálására a nemzeti tantervekbe.

Milyen témák kerülnek még terítékre a konferencián?

Szó lesz még a természet és a fenntartható földhasználat részéről az éghajlatváltozással és a tiszta, zöld helyreállással kapcsolatos globális fellépésekben. Az éghajlati hatásokhoz való alkalmazkodáshoz, valamint a veszteségek és károk kezeléséhez szükséges gyakorlati megoldások biztosításáról lesz szó 8.-án. Másnap a nemek közti egyenlőség valamin a nők fontos szerepe a klíma változás elleni küzdelemben témákban szólalnak fel a szakértők. Fontos szerepet kap még a technológia és innováció, a zéró kibocsátású közlekedésre való globális átállás előmozdítása, végül a záró tárgyalások (november 12) előtt a városok és régiók szerepe is felkerül az agendára.

COP konfDOMINIKA ZARZYCKA / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Források:

https://unfccc.int/topics#:28deb0e5-7301-4c3f-a21f-8f3df254f2a4

https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/climate-change/paris-agreement/cop26/#

https://unfccc.int/process-and-meetings/the-paris-agreement/the-paris-agreement

https://greendex.hu/ez-tortent-eddig-a-klimacsucson-mini-osszefoglalo/

https://ukcop26.org/the-conference/presidency-programme/