Nemzetközi hírek

Bizonyára sokat hallottunk már a 2015-ben írt Párizsi Megállapodásról, amit 196 ország írt alá és amelyben megfogadta, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedést jóval 2 °C alatt tartja az iparosodás előtti szinthez képest.

Az Európai Bizottság útmutatót tett közzé „Hulladékgazdálkodás a koronavírus-válsággal összefüggésben” címmel

2020. május 23. 

A tagállamoktól, az érdekelt felektől és az Európai Bizottság más szolgáltatóitól kapott beszámolók alapján a Környezetvédelmi Főigazgatóság „Hulladékgazdálkodás a COVID-19 válsággal összefüggésben” címmel egy útmutató dokumentumot tett elérhetővé a Bizottság weboldalán

A tanulmány a rendelkezésre álló tudományos ismereteket figyelembe véve, a Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Európai Központ támogatásával készült és összefoglalja a jelenlegi helyzetet az egész EU-ban. Az EU Bizottság továbbra is naprakészen tartja ezt a dokumentumot, követve a vírussal kapcsolatos ismeretek fejlődését, a vírus terjedését, valamint a tagállamoktól és az érdekelt felektől kapott visszajelzéseket. 

Az ISWA egyike volt azoknak az érdekelt feleknek, akiktől szakértői tanácsadást kért az Európai Tanács a helyzetről, és büszkék arra, hogy tudományos közreműködők lehetnek. 

Kattintson ide a dokumentum megtekintéséhez.

Az EUDEL tájékoztatót tartott arról a 2019 januárja során elindított projektről, amely az EU-India Policy Dialogues keretében az EU-s cégek, elsősorban KKV-k indiai piaci megjelenését kívánja elősegíteni.

Az elmúlt évtizedekben a globális vízkínálat évente körülbelül 1% -kal nőtt, többek között a népességnövekedés, a gazdasági fejlődés és a változó fogyasztási minták függvényében. A belátható jövőn belül is jelentősen nőni fog. A víz iránti ipari és lakossági kereslet sokkal gyorsabban fog növekedni, mint a mezőgazdasági kereslet, bár a mezőgazdaság továbbra is a világ legnagyobb felhasználója marad. A víz iránti kereslet növekedésének túlnyomó része a fejlődő vagy feltörekvő gazdaságokban tevékenykedő országokban fordul elő.

eucommission

Az Európai Bizottság elindította az első európai fenntarthatósági díjat azon európai emberek,vállalkozások és szervezetek erőfeszítéseinek és kreativitásának elismerésére, akik az ENSZ Fenntartható Fejlesztési Céljainak elérése érdekében dolgoznak. 

A PETCORE létrehozta Plastic Aerosol Recycling Special Industry Group elnevezésű csoportját, mely a háztartásokban keletkező műanyag aerosolos palackok újrahasznosítását kívánja újragondolni és optimalizálni. További részletek...

  • Még mindig lehet pályázatokat beadni a 2017. október 27-én kifejezetten Indiára szabott, EU-India water co-operation pályázati felhívásra. A pályázat elérhető itt. A beadási határidő: 2018. február 27.

Kiállítások Indiában:

A Deutsche Bundesstiftung Umwelt német szövetségi környezetvédelmi alapítvány 2018-ban 14. alkalommal hirdeti meg németországi szakmai gyakorlati ösztöndíját

Az Európai Bizottság egy összeállítást készített szállodák és éttermek tulajdonosai és vezetői részére, amelyben okos ötleteket gyűjtöttek össze az ágazat zöldítésére: http://takeagreenstep.eu.
A szektor zöldebb működése jelentős pozitív eredményeket hozhat, hiszen az ágazat Európa szerte 12 millió embert foglalkoztat és a GDP kb. öt százalékát adja.
Forrás és további információk...

2017. november 23-24 között rendezi a MaSWA  "Macedonia Networking in the World's solid waste management trends" c. konferenciáját Skopjéban.