Szövetségi hírek

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által 2000-ben alapított „A Környezet Védelméért” Díj díjátadó gálájára szombat este került sor a Gödöllői Királyi Kastélyban, a hazai környezetipar hagyományos, immár 20. Országos Környezetvédelmi Találkozóján, amelynek fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök úr volt.

A Találkozó szakmai védnökei – az Agrárminisztérium, a Belügyminisztérium és fő támogatóként az Innovációs és Technológiai Minisztérium – képviseletében dr. Kaderják Péter, energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár köszöntötte a résztvevőket. 

A rendezvénynek helyt adó Gödöllői Királyi Kastély elhatározta, hogy Zöld Kastély Programot indít, annak érdekében, hogy működése megfeleljen a fenntarthatósági kritériumoknak. A Zöld Kastély minősítés eléréséhez a Szövetséggel, a Denkstatt Hungary Kft-vel és Hajnal Zsolt András hulladékgazdálkodási szakértővel együttműködve dolgozza ki e kritériumokat és vezeti be a szükséges intézkedéseket.

balterem

A Találkozón részt vevő szakmai közönség előtt került sor a 2019. évi, „A Környezet Védelméért” Díjak átadására, amelyre ezúttal is lehetett vállalkozás, magánszemély, és első alkalommal diák kategóriában azokra ajánlást tenni, akik tevékenységükkel, személyes és szakmai innovációikkal jelentős mértékben hozzájárulnak Magyarország környezeti állapotának javításához.

bibok zsuzsanna 

„A Környezet Védelméért” életmű díjban részesült Bibók Zsuzsanna, az Agrárminisztérium szakértője, több évtizedes szakmai munkájának elismeréséért, melyet levegőtisztaság-védelem és az integrált szennyezésmegelőzés terén fejtett ki. A hazai szakmai és jogszabályelőkészítő munka mellett folyamatosan részt vesz a nemzetközi szakmai fórumokon, az ENSZ, az EU és az OECD szakcsoportjaiban, jelentős szerepet vállalva a szakterület EU-csatlakozási tárgyalásaiban és a jogharmonizációban is.

duna drava cement

Vállalkozás kategóriában nyerte el a díjat a Duna-Dráva Cement Kft., amely amellett, hogy jelentős környezethasználó, folyamatosan keresi annak lehetőségét, hogyan csökkentse technológiai innovációk bevezetésével környezeti lábnyomát, növelje társadalmi felelősségvállalását, hozzájáruljon a fenntartható, klímasemleges, körforgásos gazdaság tényleges megvalósításához.

Sztancs Greta

Sztancs Gréta, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karán 2019 januárjában szerzett okleveles környezetmérnöki diplomát, kiváló minősítéssel. Diplomamunkájában aktuális környezetvédelmi kihívásokkal, a technológiai hulladék értéknövelésével és a mikroalga- biomassza megújuló energiahordozóvá alakításával foglalkozik, melynek célja a szennyvízkezelésből visszamaradó biomasszahulladék értéknövelése, tüzeléstechnikai tulajdonságainak növelése és így szilárd megújuló energiaforrás létrehozása.  Jelenleg szennyvíztechnológus tervezőként részt vesz kommunális és ipari szennyvíztisztító telepek tervezésében, valamint K+F mérnökként a szennyvíziszap szervesanyag-tartalmának szerves savként történő visszanyerését biztosító technológia fejlesztésében. Emellett – műegyetemi kutatókkal együttműködésben – részt vesz hidrológiai technológiák vizsgálatában is, melynek célja egy olyan eljárás kifejlesztése, amely – összhangban az Európai Unió klímastratégiájával – elősegíti az energia szektor szénsemleges irányba történő elmozdítását.

tapai monika1

„A Környezet Védelméért” civil kategóriájának győztese Tápai Mónika, a százhalombattai „Hulladékkommandó” Társadalmi Járőrszolgálat elnöke, aki több országos és helyi környezetvédelmi kezdeményezés motorja, országos és helyi programok aktív résztvevője. Az általa kidolgozott, hulladékelhagyást megelőző közösségi modell több más – e problémával küzdő – önkormányzat számára jelent megoldást. Klímareferensként úttörő munkát végez a szemléletformálásban, a mitigáció és az alkalmazkodás helyi, releváns módszereinek megalapozásában. Rendszeresen tart környezetvédelmi előadásokat a kicsiktől a vállalati menedzsmentig, részt vállal környezetvédelmi kiadványok írásában, szerkesztésében, sőt két környezetvédelmi mesekönyvnek is szerzője, egy mesejátéka pedig az idén már színpadra is került.

A díjakat Dr. Ágoston Csaba, a KSZGYSZ elnöke, a támogatók és a szakmai védnökök képviseletében dr. Kaderják Péter államtitkár (ITM), és dr. Kovács Péter főosztályvezető (BM) adta át.

Bővebb információ:

Markó Csaba szakmai igazgató

telefon: (70) 616-0764