Szövetségi hírek

2020, április 3.


A Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) nemzetközi zsűrije április 2-án online ült össze, hogy a 2019-es év döntőseit kiválassza. Összesen 80 jelölés közül 16 kreatív és hatásos akciót választottak ki. A nyertesek az év későbbi szakaszában kerülnek kihirdetésreSajtóközlemény

2020, április 3.


A Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) nemzetközi zsűrije április 2-án online ült össze, hogy a 2019-es év döntőseit kiválassza. Összesen 80 jelölés közül 16 kreatív és hatásos akciót választottak ki. A nyertesek az év későbbi szakaszában kerülnek kihirdetésre

 
A 2019-es Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) keretében 16 akciót választottak a díjak odaítélésére az EWWR Díj zsűri tagjai az április 2-i online találkozót követően. A 16 döntős három akciót foglal magában, amelyek a következő díjkategóriák valamelyikének felelnek meg: közigazgatás és szervezetek; vállalkozások; Civil szervezetek / egyesületek; magánszemélyek; és oktatási intézmények. A zsűri kiválasztotta az Európai Különdíj egyik nyertesét is, amelyet azon akciónak ítélnek oda, amely a legjobban szemlélteti a hulladékmegelőzés terén folytatott európai együttműködés szellemét.

 
A zsűri mind a hat tagja gyakorlott szakember, akik a környezeti fenntarthatóság különböző szempontjaival foglalkoznak. Gondos mérlegelésük alapján a 80 jelölés közül 16-at választottak ki, melyeket Európai és nemzeti-regionális EWWR koordinátorok javasoltak. A 80 jelölést a több mint 16 500 akció közül választották ki, amelyeket 2019 novemberében az 11. Hulladékcsökkentési Hét során rendeztek meg. A számos akció lenyűgöző volt, ami egyrészt megnehezítette a kiválasztási folyamatot, ám mégis hálás feladat volt.

 
A zsűri a következő kritériumok alapján választott: 1. kommunikáció és láthatóság; 2. a tartalom minősége; 3. eredetiség; és 4. az akció hatása. A győzteseket eleinte az EWWR Díjkiosztó ünnepségen hirdették volna ki, amelyre a tervek szerint június 2-án, Brüsszelben kerül volna sor. Ám a folyamatban lévő Covid-19 világjárvány miatt az eseményt egyelőre felfüggesztették. Az EWWR titkársága hamarosan értesíti az érdekelt feleket az ünnepség új fejleményeiről.


Az Európai Hulladékcsökkentési Hét döntősei

Közigazgatás és szervezetek

Öko-Tanulás (ECO-LEARNING)

Akció szervezője: IFAPME (Vallon Munkaerő-piaci Képzési Intézet az önálló vállalkozók és a kis- és középvállalkozások számára)

Helyszín: Vallónia, Belgium

Egy átfogó erőfeszítés a körforgásos élelmiszerláncok előmozdítása érdekében, az IFAPME pékség-, vendéglátóipari és mészáros hallgatóinak képzése révén, az élelmiszer-pazarlás megelőzésében, egy bio zöldségkert telepítésében és egy élelmiszer-hulladék elleni szakácskönyv kidolgozásában.

Zöld szokások a fenntartható Labin-ért (GREEN HABITS FOR A SUSTAINABLE LABIN)
Akció szervezője: Labin önkormányzat

Hely: Horvátország

Ez az isztriai önkormányzat tevékenységek sorozatát fejlesztette ki fiatalabb és idősebb lakosainak a hulladékkeletkezés megelőzésével kapcsolatban, ideértve gyerekkönyv tervezését, színházi előadás rendezését, a hulladékból-művészet  kiállítás szervezését, valamint a tévében és a rádióban történő megjelenéseket.

A hulladékcsökkentésnek mindannyian részesei vagyunk – Nemzeti Szemléletformálási kampány ("WE ALL PARTICIPATE IN WASTE REDUCTION" - National awareness campaign)

Akció szervezője: ERT S.A - a görög Közszolgálati Műsorszóró Társaság

Hely: Görögország

Az országos kampány többek között televíziós műsorokat és reklámblokkokat tartalmazott a hulladékkeletkezés megelőzésére, rádióműsorokat, online promóciót és a országos kiadványokban szereplő cikkeket.

 

Oktatási intézmények

A Lassú Étel Kertje szereti a bolygót) THE SLOW FOOD GARDEN LOVES THE PLANET)
Akció szervezői: 246 oktatási intézmény

Hely: Olaszország

A Slow Food International ösztönzésével 246 olasz oktatási intézmény hajtott végre intézkedéseket a pazarlás megakadályozására és hallgatót a természet közötti szorosabb kötelékek létrehozására 21 000 résztvevővel

A hulladékok csökkentésével kapcsolatos stratégia változása (NUDGING AS A BEHAVIOURAL CHANGE STRATEGY TO REDUCE WASTE)
Akció szervezője: Hágai szállodaiskola

Hely: Hollandia

Ez a vendéglátás-menedzsment oktatási központ 31 étteremmel működött együtt, hogy felhívja figyelmüket és hallgatóik figyelmét arra, hogy újragondolják a hulladékkeletkezést és annak  minimalizálását.

Szemléletformálás az “El Vallín” Gimnáziumban (RAISING AWARENESS FROM "EL VALLÍN" HIGH SCHOOL)
Akció szervezője: El Vallín Gimnázium

Hely: Asztúria, Spanyolország

A 2019-es EWWR során mintegy 400 diák vett részt ebben az asztúriai iskolában 13 interaktív és kreatív tevékenységben, amelyek célja a hulladékkeletkezés megelőzése volt.

 

Szövetségek/Nonprofitok

A tenger nyelve (THE LANGUAGE OF THE SEA)
Akció szervezői: ACEIAS-ACEIGA-ACCEI-ACIE

Hely: Asztúria, Spanyolország

Egy egész éves oktatási projekt, amelyben részt vevő hallgatók ezreit vonják be, és az osztálytermen belül és kívül tanultak a hulladékkeletkezés megelőzéséről és a környezeti fenntarthatóságról a természet nyelvére hangolva.

Ételhulladékcsökkentséi hősök és hősnők keresése #elmenjarnoesllença (#elmenjarnoesllença (#nowastingfood)
PRIZE: SEARCHING FOR THE HEROES AND HEROINES OF FOOD WASTE REDUCTION )

Akció szervezője: Fundació Espigoladors

Hely: Katalónia, Spanyolország

Ezen az oktatási kezdeményezésen és az élelmiszer-pazarlás megelőzését előmozdító versenyen nem kevesebb, mint 2240 hallgató vett részt műhelymunkákon vettek részt az EWWR 2019 során.

"COOLE SUPPE" Rövidfilmfesztivál fenntartható étkezési kultúrához ("COOLE SUPPE" SHORT FILM FESTIVAL FOR A SUSTAINABLE EATING CULTURE)

Akció szervezője: Kommunikation und Medien

Hely: Németország

A Freiburgi rövidfilm-fesztiválon 29 produkció volt  látható, amelyeket gyermekek és tizenévesek készítettek a fenntartható ételek különféle szempontjairól.

 

Vállakozások

Viselkedj másképp, gondold újra (ACT DIFFERENT, RETHINK!)

Akció szervezője: CORPORACIÓN ALIMENTARIA PEÑASANTA S.A. (CAPSA)

Hely: Asztúria, Spanyolország

A spanyol nemzetközileg elismert CAPSA, a spanyol tejtermelő vállalkozás átalakította működését a keletkező hulladék mennyiségének minimalizálása érdekében, és széleskörű kommunikációs kampányt folytatott munkatársainak, ügyfeleinek és beszállítóinak a hulladékkeletkezés megelőzésére.

Körforgásos gazdaság beindítása műszaki orvosi segítségnyújtás területén Haute-Saône-ban (LAUNCH OF A CIRCULAR ECONOMY FOR TECHNICAL MEDICAL AIDS IN HAUTE-SAÔNE)

Akció szervezője: Mutualité Française de haute Saône (Bien-Être Médical)

Hely: Franciaország

Egy biztosítótársaság, egy javító vállalkozás és egy fogyatékossággal élő állampolgárokat képviselő egyesület folyamatos erőfeszítéseket tesz, hogy használt orvosi berendezések számára új életet teremtsen.

Vidám Családi Vásár (FAMILY FUN FAIR)

Akció szervezője: Stars 'n' Bars

Helyszín: Monaco

Más helyi szereplőkkel együttműködve ez a Monegasque stílusú étterem közel két tucat műhelyt, standot, játékot, valamint divat- és művészeti projektet szervezett; ezzel a Monacói Hercegség első alkalommal vett részt a Hulladékcsökkentési Héten.

 

Magánszemély(ek)

ECOCONSUMO: Mi az és hogyan működik (ECOCONSUMO: WHAT IT IS AND HOW IT WORKS)

Akció szervezője: Ambimente

Hely: Olaszország

Az Ambimente néven csoportosulva Treviso néhány környezettudatos lakosa elindította az Ecoconsumo-t, egy okostelefon-alkalmazást, amely feltérképezi a vízforrásokat, öko- és javítóműhelyeket, valamint más hasonló helyszíneket a városban.

“Hulladékból cipők” újrafeldolgozási workshop ("FROM SCRAP TO SHOES" UPCYCLING WORKSHOP)

Akció szervezője: Andrea Natterer

Hely: Németország

Ez a szenvedélyes cipész „teljes egészében boldog” -nak nevezte műhelyeinek ernyő-eljárását, amely megtanítja a résztvevőknek, hogyan lehet a régi cipőt testreszabott, új és kényelmes cipővé alakítani.

Zéró-hulladék, lépésről lépésre (ZERO WASTE, STEP BY STEP )

A fellépés szervezői: Axelle Béguin és Zeynep Songülen İnanç

Hely: Törökország

A 2019. évi EWWR során ez a dinamikus duó workshopok, konferenciák és kiállítások sorozatát rendezte meg Ankara-ban a hulladékkeletkezés megelőzéséről, amely 2500 gyermeket és szülőt szólított meg.

 

 Europai különdíj 


Az egyedüli nyertest a fenti öt kategória nyerteseivel közösen hirdetjük ki.

 

Az EWWR Díj zsűrije 2019-ben

Az EWWR zsűri az európai szinten elismert környezetvédelmi szakértőkből áll. Ebben az évben az alábbi hat tag vett részt a kiválasztási folyamatban:

• Tüttö Kata, a Régiók Európai Bizottsága (RB, CoR);

• Piotr Barczak, az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB);

• Clemens Rosenmayr, Eurochambres;

• Gosia Luszczek, Környezetvédelmi Oktatási Alapítvány (FEE);

• Mohammed Chahim, az Európai Parlament (EP);

• Chiel Berends, az Európai Bizottság (EC).

Még részletesebben a EWWR.EU weboldalán angolul