Szövetségi hírek

Válasszon nyelvet

 

Ökológiai lábnyom, újrahasznosítás, körforgásos gazdaság –röpködnek a trendi kifejezések a médiában. Ezek elméletéhez és gyakorlatához hozta közelebb az érdeklődőket a holland KPMG kétnapos budapesti kurzusa. A kis- és középvállalatok számára kidolgozott rendszerük azt modellezi, hogyan érhető el, hogy kiadás helyett bevételt jelentsen az újbóli felhasználás után is megmaradó hulladék. Izgalmas téma, jól összerakott program, hasznos ötletek. Íme, egy rövid, gondolatébresztő összefoglaló, amellyel felszállhatunk a „zöld” körhintára.

Kezdetnek a nevezetes pillangó ábrán vizsgáltuk a körforgásos gazdaság működési elvét és előnyeit.

A költséghatékonyság jó példájaként említették többek között a holland szélfarmokat, de bemutatták az ABN AMBRO ebben a szemléletben megvalósított új amszterdami épületét is: https://circl.nl/themakingof/en/. Tanulmánnyal igazolták a közösségi mosodahasználat előnyeit.

Egy szükség szülte új kezdeményezés a Vepa – a PET kupához hasonló – palackmentesítő akciója, amely az amszterdami csatornákat tisztítja meg a szeméttől. A hangulatos rendezvényeken a vízből hálóval kifogott műanyagból, feldolgozás után irodabútort készítenek, Plastic Whale néven. https://plasticwhale.com/circular-furniture/ Láttunk hasonló eljárással előállított kajakokat, és mutattak példát arra is, hogyan lehet akár ötször újra felhasználni a pamut anyagot. Bemutatták a műszaki cikkek leadásának előnyeit is: a sérülteket alkatrészként hasznosítják, az elavultakat fejlődő térségekben használják tovább, jelentős megtakarítással.

Szóba került a természet jelenségeit utánzó biomimikri fogalma, például szemét felhasználásával készült szőnyegpadló vagy tégla esetében. Bemutatták a holland vállalatok számára készített útmutatót a körforgásos gazdaság szemléletformáló előnyeiről és hatásairól:

https://mvonederland.nl/csr-netherlands.

Az üzleti értékteremtés folyamatát ábrázoló rajz elemzése után tanulságos csoportmunka következett: teljes mértékben a körfogásos gazdaság szemléletét tükröző konyhát kellett tervezni. Érdemes pár percet szánni rá, továbbgondolásra alkalmas ötletek születhetnek. Ehhez kapcsolódik a REBus honlapja, amely további adatokat, segédleteket nyújt a vállalati újrahasznosítás témakörében: a http://www.rebus.eu.com/about-rebus/.

A körforgásos szemlélet egy szép példája a holland Venlo település városháza, amely megvalósítja a kényelmes és egészséges munkahely fogalmát kis ökológiai lábnyommal, átlátható, ésszerűen összekötött, nyitott terekkel, elképesztő üveg- és zöldfelületekkel. http://www.c2c-centre.com/project/venlo-city-hall

Bemutatták a mindenkit érintő, alig néhány évtizede létező probléma – 2014-ben a 40 évvel korábbinak kétezerszerese –, a műanyagszemét kezelésére javasolt utakat az újratervezéstől az újrahasznosításon át az újrafeldolgozásig – mindegyik jobb megoldás annál, mint kivárni a lebomlási időt, megterhelve a természetet.

Megtudtuk, hogy több országban sikeresen betiltották a műanyag zacskók használatát, egyre jobban terjed a szelektív gyűjtés, fejlődik az óceáni műanyag szennyeződések eltávolításának stratégiája. Szemléletes ábrán mutatták be a műanyagok útját, ideális esetben a teljes újrahasznosításig.

Szó került a mérgező anyagok ártalmatlanításáról, az élelmiszer hulladék, valamint a komposzt lehetséges sorsáról is. Minden témánál kiemelték az ötletelés és a kezdeményezés, az új dizájn, az üzleti partnerek keresésének fontosságát. Rövid- és hosszú távú terveken mutatták be, milyen mutatókat szeretnének látni a hulladékkezelés terén. Ezek megvalósulásához teljes üzleti terveket készítettek, és minden támogatást felkínáltak. Ízelítőül ajánlották útmutatójukat: https://www.circulardesignguide.com/.

A kurzus végén levontuk a következtetést: a jövő útja csakis az újrahasznosítás lehet. A módszerek még fejlődnek, a lehetőségek bővülnek, de érdemes minél előbb belevágni, főleg vállalati szinten. Álljon itt végül egy elkötelezett alapítvány oldala, segítségképp: https://www.ellenmacarthurfoundation.org/.

A teljes prezentáció angol nyelven itt olvasható (pdf)