Szövetségi hírek

Válasszon nyelvet

Hankó Gergely Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjában beszélt a műanyagszennyezés problémáiról és a PET Kupáról.

A PET Kupa - melynek ötletgazdája és tulajdonosa a Természetfilm.hu Egyesület - az elmúlt 10 év alatt egy alulról jövő civil kezdeményezésből nőtte ki magát mára nemzetközileg is elismert közösségi akcióvá, mely a vizeink megóvását, tisztítását, a közösségek és az önkéntesség fejlesztését, illetve a vízi aktivitások népszerűsítését tűzte ki célul. Az évenkénti vízi versenyek és hulladékgyűjtések helyett most már párhuzamosan futnak takarító, szemléletformáló, újrahasznosító, oktatóprogramok és minden hétre jut egy PET Kupa akció, melyek kommunikációs elérései éves szinten elérik a 40-50 millió főt.

2022-ben 6 ország szervezi meg a mi módszertanunk alapján a vízvédelmi kerekasztal megbeszéléseket és a folyómentő, -tisztító akciókat. Hulladékcsökkentési Eszköztárunk is 7 országban, minden Tisza-nyelven elérhetővé válik idén. Transznacionális Folyómentő Kézikönyvünk idén ősszel lát napvilágot.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége szakmai partnerként segíti a fő probléma - a felvízi országok hulladékgazdálkodási, szennyvízkezelési, vízgazdálkodási hiányosságainak – megoldásait a maga 30 éves környezetvédelmi projekttapasztalatával és a 255 tagszervezet tudásával, technológiai megoldásaival.

Kárpátalján 6 éve dolgozunk, számos bejáráson, monitoringon, partnertalálkozón, kerekasztalon túl vagyunk, s egyre komolyabb szakmai kapcsolatokat építettünk ki közszolgáltatókkal, hulladékudvar üzemeltetőkkel, döntéshozókkal, civil szervezetekkel. 2022-ben a nehézségek ellenére is folytatjuk a munkát, mert minden eddiginél több segítségre van szükség. A folyótakarítás és a hulladékkezelés pedig sokaknak ad értelmes munkát, jelenleg 3 projektünk támogatja Kárpátalját, s most indítunk egy negyedik projektet céges szponzorációból.

Saját, 2020-as kutatási eredményeinkre támaszkodva arra jutottunk, hogy kb. 196 településen egyáltalán nincs hulladékszállítás, ami a fenti adatokon felül, minimum évi 10.000 tonna kezeletlen mennyiséget feltételez, s ez csak a hulladékszennyezés forrásainak egy részét fedi le…

A folyamat végén, a magyar államnak pedig évi 0,5-1 millió eurós költséget jelent a folyók takarítása, s ebben az összegben nem szerepel a magyarországi Natura2000-es védett területek károsodásának „költsége”, negatív externáliája”.

A PET Kupa elmúlt 10 éve alatt az utóbbi 6 évben kezdtünk aktívabb kárpátaljai jelenlétbe és lobbitevékenységbe. Jelenleg 3 projektünk zajlik Kárpátalján és egy van indulóban:

INTERREG DTP TIDYUP: Idén ennek keretében 6 ország szervezi meg a mi módszertanunk alapján a vízvédelmi kerekasztal megbeszéléseket és a folyómentő, -tisztító akciókat. Hulladékcsökkentési Eszköztárunk is 7 országban, minden Tisza-nyelven elérhetővé válik idén. Transznacionális Folyómentő Kézikönyvünk idén ősszel lát napvilágot.

Az 5in1 az Erasmus+ program keretében, Tisza-vízgyűjtő területén osztozó öt ország (Ukrajna, Románia, Szlovákia, Magyarország, Szerbia) iskoláinak, természetvédő társadalmi szervezeteinek, tanárainak és diákjainak részvételével zajlik. Célja, hogy oktatással, szemléletformálással, helyi közösségek aktivizálásával, pozitív gyakorlatok felvonultatásával segítse a folyószennyezés elleni küzdelmet. Hogy menthetik meg a tanárok és diákok a folyót, miként vethetnek véget az évtizedek óta zajló hulladékáradatnak? Az 5in1 projekt erre keresi a választ és a megoldásokat.

A Coca Cola Foundation által támogatott Zero Waste Tisza River 2.0 projekt keretében idén 7 millió forint értékben kerülhet kialakításra intézményi szelektív gyűjtési rendszer, folyótakarító akciók és szemléletformálási program közvetlenül a Tisza-forrásánál. Ennek köszönhetően a forrásvidéken minimum 10 tonna hulladékot térítünk el a folyótól.

A DIAGEO által támogatott „Call-Action” c. projekt az eddigi legnagyobb támogatásunk lesz kárpátaljai partnereink számára, melynek keretében begyűjtőhálózatot alakíthatnak ki, oktatási programokat és folyami hulladékkitermelő rendszereket. Ennek keretében már közel 700 tonna hulladékot tartanánk a körforgásban.

Folyómentő teherautó c. 52 perces dokumentumfilmünk kordokumentum, mely a Tisza-forrásvidékén folytatott ádáz harcot mutatja be a szennyezések ellen. Francz Béla története egy pozitív üzenet együttműködésről, a lenyűgöző természetről és a kitartó munka gyümölcséről. A magyar közösségi adományozásból vásárolt teherautó napi több köbméter hulladékot gyűjt be a lakosoktól és az üzletektől.

Tiszta Tisza Térkép: Az ártéri erdőtakarítással párhuzamosan jelenleg is zajlik kutatómunka, szakemberek a Tisza teljes hosszában – a forrástól a torkolatig - feltérképezik az aktuális hulladékhelyzetet, megvizsgálják, hogy pontosan mennyi műanyag halmozódott fel a különböző szakaszokon az elmúlt évtizedekben. A felmérés a végéhez közeleg, eddig közel 2300 szennyezett helyszínt lokalizáltunk hazánkban, s a Kárpátaljai Expedíció keretében felmérésre került a Tisza felső folyása is. A projekt keretében szlovák fejlesztőkkel szoros együttműködésben létrejött a világ bármely pontján használható Trash Out applikáció magyar nyelvű változata is, ami főleg a hulladékszennyezés forrásvidékén segítheti az ott élő magyarság eddiginél jóval hatékonyabb bevonását: www.trashout.ngo.