Szövetségi hírek

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet idén november 21- 29. között tartják.

A hulladék mértékének csökkentése manapság globális feladatnak tekinthető. Ennek érdekében számos olyan kezdeményezésre kerül sor, amelyek igyekeznek felhívni a figyelmet a tudatos hulladékcsökkentő életmód lehetőségére és arra is, hogy közösen milyen látványos eredményeket tudunk elérni. Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a magyar kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének célkitűzései között első helyen szerepel az illegális hulladék felszámolása. - Meg akarjuk tisztítani az országot az illegálisan elhelyezett hulladéktól és szigorúan büntetni fogjuk azokat, akik nem tartják be a szabályokat  – tette hozzá az államtitkár, aki már tavaly is a hulladék csökkentésének szükségességére hívta fel a figyelmet az Európai Hulladékcsökkentési Hét (EHH) megnyitóján.

novemberében az EHH keretében együtt mozdult meg hazánk számos települése, közintézménye. A legjobbakat a hazai zsűri már díjazta, az európai szintű eredményeket pedig hamarosan közzé teszik.

Ahogyan akkor elhangzott, az EHH célja az volt, hogy Európa szerte bemutassa a jó gyakorlatokat, ezzel ösztönözze a különböző közösségek társadalmi felelősségvállalását. 2019-ben már közel kétszer annyi magyar program indult az Európai Hulladékcsökkentési Héten, mint 2018-ban.

A tavaly november 16-24. között megrendezett programsorozat egyik fontos témája volt a környezettudatos szemléletformálás a hulladék keletkezésének megelőzése érdekében. A hét szlogenje a „Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!” volt. - Változatos akcióötletek érkeztek, és az ország számos pontján rendeztek olyan programokat, amelyek a helyi közösségek hulladékcsökkentését vagy hulladék feldolgozását, felhasználását célozták.

Reméljük, hogy a tavalyihoz hasonlóan az idei programsorozatot is nagy érdeklődés fogja övezni és tovább növekszik majd a hazai érdeklődők száma - mondta az államtitkár.

A hazai koordinációt ellátó Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által lebonyolított értékelés szerinti hazai és az európai jelöltek listája megtekinthető a https://hulladekcsokkentesihet2019.hu/ honlapon.

Forrás:https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/fenntarthatosagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/iden-is-megrendezik-az-europai-hulladekcsokkentesi-hetet