Szövetségi hírek

legionella th

Második alkalommal került megrendezésre a KSZGYSZ szervezésében a Legionella konferencia.  Ez év január végén 135 résztvevő hallgatta végig az előadásokat. A rendezvény célja volt, hogy a korábbi, két évvel ezelőtti konferencia óta összegyűlt tapasztalatokat a szakemberek megoszthassák az érdeklődőkkel és az azóta felmerült újabb kérdések választ kaphassanak.

A konferencia első blokkjában a hatóságokat képviselve, két előadást hallhattak az érdeklődők. Az Országos Környezetegészségügyi Intézettől (OKI) Róka Eszter foglalta össze a legionella baktériumok előfordulási helyeit és kimutatási lehetőségeit. Előadásában kitért az új ISO 11731 szabvány megjelenésére is.

A hatósági ellenőrzés tapasztalatairól, Budapest Főváros Kormányhivatalától Dr. Vass Csaba, főosztályvezető-helyettes beszélt. A szakember elmondta, hogy az ellenőrzések során először írásbeli figyelmeztető, majd a kockázat megállapító tevékenység elvégzésére kötelező levelet küldenek ki az érintetteknek. Ez utóbbi elvégzésének elmaradása esetén a hivatal él a pénzbeli szankcionálás lehetőségével.

A legionella kockázatkezelés gyakorlatáról, a kockázatcsökkentés lehetőségeiről, Kari András tartott előadást a KVI-Plusz Kft. képviseletében. Az alacsony kockázati szint fenntartása véleménye szerint az optimális üzemeltetéssel érhető el. Példaként hozta fel előadó a lakás irodák esetét.

A kávészünet utáni első prezentációt Dr. Kádár Mihály tartotta meg az Aqua Bakt. Bt.-t képviselve. Bemutatójában a jogszabályi környezet mellett        a legionella baktériumról, mint munkahelyi kockázatról beszélt. Kiemelte a „légionárius”- betegség klinikai formái és tünetei mellett az érintettek, valamint a legionella kockázat felmérést végzők lehetséges körét.

Az alacsony kockázati szintek fenntartásáról, a monitorozásról mondta el tapasztalatait Reskóné Dr. Nagy Mária, a KVI-Plusz Kft. képviseletében. Prezentációjában beszélt többek között a kockázati szintekről, a kockázati jellemzésről, az intézkedési lehetőségekről és a monitoringozás jelentőségéről.

A hűtőtornyok helyes üzemeltetését választotta előadása témájául Iga Benedek. Az ENCOTECH Kft. operatív igazgatója az üzemeltetés tervezése és a kockázatcsökkentést lehetősége mellett esettanulmányokat is ismertetett régi, elhanyagolt és modern rendszerek bemutatásával.

A legionellák elleni védekezés gépészeti szempontjai vázolta fel Dr. Szánthó Zoltán, a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnikai Tanszékéről. A fertőzés kialakulásának lehetőségétől a megakadályozásig mutatta be a gépészeti megoldások által kínált lehetőségeket.

A konferencia záró előadását a legionella gyorstesztről tartotta meg Nemes Tamás, a Vízkezelés és LaborPartner Kft. képviseletében. A gyorsteszt egyik nagy előnye, hogy elvégzésével az eredmények 1 órán belül elérhetővé válnak.

Az elhangzott előadások utáni kérdések között szerepelt többek között a kórházak legionella baktériumok általi veszélyeztetettségéhez, a szálláshelyek saját veszélyeztetésük felismeréséhez kapcsolódók is.  Szintén felmerült a kormányhivatal lehetősége az érintettek számára nyújtható szakmai segítséggel kapcsolatban.

A Legionella II. konferencia prezentációi elérhetők és letölthetők ITT.

Írta: Koza Andrea