Szövetségi hírek

Idén 16.570 akcióval indult az Európai Hulladékcsökkentési Hét, melyhez Magyarország 411 akcióötlettel kapcsolódott, így hazánk a csatlakozott 30 ország közül az 5. helyet érte el a számosság tekintetében.

2019. november 16-24. között 206 hazai oktatási nevelési intézmény, 30 államigazgatási szerv, önkormányzat, hatóság, 57 civil szervezet, 69 gazdasági társaság és 48 magánszemély valósított meg – önkéntesen - szűkebb és tágabb környezetében szemléletformáló, edukáló, hulladékkeletkezést megelőző, illetve hulladékcsökkentő akcióikat a „Nyisd ki a szemedet, csökkentsd a szemetet” szlogen jegyében.

Így a kontinens egészén - sőt azon túl is - önkéntesek saját ötleteiket megvalósítva hívták fel a figyelmet a tudatos vásárlásra, a hulladékmennyiség csökkentésének fontosságára, a termékek újra-használatára, valamint a már hulladékká vált anyagok újrahasznosítására, az ezt segítő szelektív hulladékgyűjtés lehetőségére és módszertanára.  

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányában Magyarország 2012 óta vesz részt. Hazai lebonyolítását idén az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) koordinálta.

A szervezők remélik, hogy a Hét akcióival sikerült ráirányítani a figyelmet a helyi, közeli megoldásokra, amelyek a cél elérésén túlmenően a közös gondolkodást és a közös célért való együttműködést is biztosítják. Már az is eredmény, hogy – így karácsony előtt – körültekintésre, gondolkodásra késztet ez a program és arra is ösztönöz, hogy változtassanak fogyasztási szokásaikon az egészségesebb, tisztább környezet és a környezettudatosabb, fenntarthatóbb élet, a felelős létezés érdekében.

Köszönet illeti a csatlakozókat, közvetlen környezetüket, hogy az akcióötletek kidolgozásában, megvalósításában aktívan közreműködtek, s hogy ezt a sok gondolatébresztő programot lehetővé tették. Sok helyen a munkáltatók, vagy intézményvezetők azt is biztosították, hogy a dolgozók munkaidőben látogassanak el pl. a budapesti Szemléletformáló és Újrahasználati Központokba, vagy a közeli hulladékudvarba.

Jó látni, hogy az ország térképe kizöldült, annyi program megvalósítására került sor. Idén több műfaj és a média is kiemelten foglalkozott a Hét témájával, az akciófejlesztők megszólaltatásával. Csatlakozott gyerekzenekar, színház, művészeti csoport és a szellemi mondanivalón túl Veszprémben például „Újragondolások” címmel nyílt képzőművészeti kiállítás a Hét témájához kapcsolódva.  

Az oktatási intézmények külön oktatási programmal, terepi gyakorlattal, karácsonyi ajándéktárgyak, díszek készítésével foglalatoskodtak, egy bölcsőde pedig komposztálásra hívta a gyerekeket és szüleiket is. Több helyen a közösségek , pl. Kelen SC sportegyesület környezetének tisztántartására hívta hétvégén a holdudvarába tartozókat, a helyi lakókat.

Az online média folyamatosan közölte a jobbnál jobb ötleteket, a megvalósítás hangulatos képeit, a beszámolókat, amelyek vélhetően másoknak is kedvet csináltak a csatlakozásra és arra is jó volt, hogy senki nem akart kimaradni, vagy lemaradni a Hét eseményeiről.

Erre utal a honlap 29 000 oldal megtekintése, a FACEBOOK követők száma (1243 fő), s a posztokkal organikusan elért emberek száma, ami 107 297 fő volt és ezek a számok azóta is növekednek.

Ugyanez a helyzet az INSTAGRAM követőkkel is: számuk jelenleg 378 fő, a like-ok száma 1130, hozzászólások száma 74, az  összes interakció száma pedig 1204. A közösségi oldalak természetesen fennmaradnak és tovább tájékoztatnak minden érdeklődőt az újdonságokról és a Hét fejleményeiről. Ezen felül számos tv, rádió, újság és internetes portál foglalkozott a kezdeményezéssel, újabb lendületet adva a csatlakozáshoz.

A Hét során megvalósított és közzétett ötletek, jó példák magukért beszélnek: A Héthez csatlakozók amellett hogy ezzel aktív szerepet és felelősséget vállalnak bolygónk, az emberi lét fenntarthatóságának megőrzésében – építik azt a közösséget is, amelynek részesei.

A hazai akciófejlesztők a nemzetközi fotópályázatra is szép számmal továbbították eseményeik hangulatos fotóit és velük együtt várjuk ennek eredményét is.

 A Hét lezárása után a szervezők – az akciófejlesztők számára megküldött internetes felületen – várják a színes, tartalmas beszámolókat december 10-éig, majd ezek közül a hazai zsűri kiválasztja a kategóriák első helyezettjeit és ennek ismeretében jelölhetünk a nemzetközi díjra hazai pályázót.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét Díját a nemzetközi zsűri által kiválasztott legjobb európai hulladékcsökkentő kezdeményezések kapják meg mind az 5 kategóriában – jövő tavasszal.  

A minden évben kategóriánként odaítélésre kerülő Díjért folyó versenyben évről-évre kiemelkedően teljesítenek a magyar résztvevők. 2013-ban és 2014-ben oktatási intézmény és magánszemély kategóriában döntőseink is voltak, sőt 2014-ben a budapesti Bethlen Gábor ÚÁG Kincskereső Tagiskolája kapta a legjobbnak járó elismerést. 2015-ben ismét magyar siker született, a Héten megvalósított akciójukért az érdi „Pumukli” Német Nemzetiségi Óvoda nevelői vehették át Brüsszelben a díjat, 2018-ban pedig a „Klímanócska” projekt került a döntőbe.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét programban való sikeres részvételünkkel azt is kinyilvánítottuk, hogy felelősséget érzünk környezetünkért, keressük a jó, hatékony, helyi hulladékcsökkentő megoldásokat és ezekért tenni is akarunk és tudunk. Ezért a szervezők itt is köszönetet mondanak az akciófejlesztőknek és már most jelezzük, hogy 2020 november 21-19. között ismét lesz Európai Hulladékcsökkentési Hét!  

Bővebb információ:

 www.hulladekcsokkentesihet2019.hu

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége

.