Szövetségi hírek

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége is alapítója a körforgásos gazdaság megvalósítását célzó új szakmai együttműködésnek, a Körforgásos Gazdaság Platformnak, melynek Egyetértési Nyilatkozatát 2018. november 29-én írták alá Budapesten. 

A Platform létrehozását - amelyhez már 41 hazai cég, szervezet csatlakozott - a Holland Királyság Magyarországi Nagykövetsége, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH), az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint magyarországi vállalatok és szervezetek kezdeményezték. 

Az Egyetértési Nyilatkozatot a KSzGySz Elnöksége nevében Tóth Gergely, az ELGOSCAR-2000  Kft. ügyvezetője írta alá. Az aláírási ünnepségen részt vett Weingartner Balázs, az ITM Fenntarthatóságért felelős államtitkára is, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy látni és láttatni kell azt, hogy a körforgásos gazdaságra való áttérés napjaink nagy üzleti lehetősége, de a legtöbb gazdasági szereplő még nem ismerte fel ennek lényegét, pedig ezzel a szemlélettel jelentősen növelhető a vállalati rugalmasság, hatékonyság, gazdaságosság.

Az előzetes felmérések szerint a jelenlegi – lineáris – gazdasági modellben az alapanyagokat kitermelése után, azok felhasználását követően azok hulladékká válnak, nem kerülnek vissza a gazdaság körforgásába. A körforgásos gazdasági modellben viszont ezek a folyamatok – ugyanúgy, mint a természetben – zárt körben zajlanak, a keletkező hulladék ismét hasznosul, veszteség nélkül, másodnyersanyagként visszakerül a gazdaság körforgásába.

Ennek a szemléletnek az elterjesztése és meghonosítása nélkülözhetetlen a nemzetközi egyezményekben foglalt vállalások (pl. az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás (kibocsátás-csökkentés, adaptáció), valamint az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak nemzeti szintű eléréséhez is. Tehát a körforgásos gazdaságra való áttérés a tervezés, a gyártás, a piacok, a fogyasztók és a természeti erőforrások közti viszony teljes újragondolása, a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodás, a közös jövő érdekében.

A KSZGYSZ az Egyetértési Nyilatkozat aláírását követő napon máris megtartotta az „Átállás a körforgásos gazdaságra – az első lépések” címmel meghirdetett szakmai képzését, amelyen 18 kis- és középvállalkozás képviselője jelent meg. https://kszgysz.hu/atallas-a-korforgasos-gazdasagra-elso-lepesek-uj-anyagutvonalak-new-material-pathways


A KSZGYSZ és partnere, az Európa Konzorcium Nonprofit Kft., - amely az EU Interreg projektje keretében http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/moveco - szervezett képzésén a résztvevők megismerkedtek a MOVECO projekttel, amelynek célja a körforgásos gazdaság koncepció széleskörű megismertetése és elfogadtatása.

A képzés keretében a KSZGYSZ szakmai igazgatója ismertette a körforgásos gazdaság koncepció Európai Uniós és hazai jogszabályi kereteit, majd a Bay Zoltán Kutatóintézet szakértői előadásukban rámutattak, hogy miért is kell új anyagokat, anyagútvonalakat találni. Sor került a megfelelő anyagválasztás előnyeinek és hátrányainak közös mérlegelésére is, majd az ügyvezető előadásában már bevált, hazai jó példákkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

A képzés második felében a résztvevők önértékelési tesztet, feladatlapokat töltöttek ki, melyeket közösen értékeltek.   

A körforgásos gazdasági modellre történő átállást segítő nemzetközi szakmai ismeretek és kapcsolatok bővítése érdekében a KSZGYSZ ügyvezetője még e héten részt vesz az Európai Tanács által szervezett brüsszeli „A körforgásos gazdaság előmozdítása a KKV szektorban” című eseményen is:  https://ec.europa.eu/info/events/boosting-circularity-among-smes-2018-dec-06_en

A KSZGYSZ által szervezett  MOVECO képzési program december 19-én folytatódik egy, a szemléletformálást és a körforgásos gazdaság koncepciót tükröző szakmai kerekasztallal, melynek helyszíne a  Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.  budapesti, XV. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központja: https://www.fkf.hu/szemleletformalo-kozpontok). Itt a képzésben részt vevő kisvállalkozók szakértők bevonásával dolgozzák fel, mélyítik el a képzés során megszerzett elméleti ismereteket.(www.kszgysz.hu)

 

KSZGYSZ Sajtó