Szövetségi hírek

Beszámoló a magyar kiállítói standról

Szövetségünk külpiaci aktivitásáért felelős KEXPORT Klasztere, immár hagyományosnak mondhatóan kiállítóként vesz részt a világ egyik legjelentősebb környezetipari kiállításán. 2022-ben a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség támogatásával és közreműködésével sikerült bemutatkozni és nagy örömünkre a magyar kiállítói standon 4 klaszter tagvállalat jelenhetett meg önállóan is.

 Tagvállalataink termékeit, szolgáltatásait folyamatos szakmai és üzleti érdeklődés övezte, KEXPORT Klaszterként pedig igyekeztünk helytállni a többi, nem kiállító tagvállalat érdekében is.

A kiállítói standot felkereste Tordai-Lejkó Gábor müncheni főkonzul, valamint a helyi külgazdasági attasék és megbeszéléseket folytattunk Reinhard Büchl úrral, a Büchl Gmbh. ügyvezetőjével is, aki a hulladékgazdálkodás magyarországi helyzetével kapcsolatban tájékozódott.

Vendégeink voltak a cseh WastEn hulladékgazdálkodási klaszter munkatársai is, akikkel a folyamatos nemzetközi klaszter-együttműködés magasabb szintre emelését készítettük elő.

image001

 

image005

Az IFAT 2022. évi kiállítása ezúttal is kimagasló számokat produkált:
A 18 pavilonból álló beltéri kiállítók mellett, nagyszámban mutatkoztak be a külső helyszíneken is kiállítók, illetve folyamatosan zajlottak tevékenység bemutatók.

A kiállításon 119.000 szakmai látogatót regisztráltak 155 országból, annak ellenére, hogy számos országban még nem számolták fel a járványügyi szigorításokat. 2.984 kiállító standját kereshették fel a látogatók.

A következő kiállítás Münchenben 2024.május 13-17 között kerül megrendezésre, emellett az elkövetkező 2 évben számos más helyszínen is rendeznek az IFAT logója alatt futó kiállításokat.

 

A magyar környezetipari cégek szolgáltatásainak színvonalát mutatja, hogy a közös magyar stand mellett további KSZGYSZ tagcégek is kiállítottak önálló standdal, többek között a 3B Hungária Kft., az Austin AI Europe Inc., a Profikomp Zrt., a Pureco Kft. és az UTB Zrt.

IFAT2022 kiállító tagcégeink szemével:

A Palota Környezetvédelmi Kft. rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi szakkiállításoknak, szakmai csapata nyitott új és korszerű technológiák meghonosításában, nemzetközi partnerekkel való együttműködésben, nemzetközi projektekben való részvételben, melyet alátámasztanak elmúlt évtizedekben elért eredményeik.

„Cégünk egy új technológiai fejlesztési területen a kiállítást megelőzően már több céggel felvette a kapcsolatot, együttműködéseinket a személyes találkozók jelentősen előre mozdították. Továbbá hulladékgazdálkodás és kármentesítés területén több európai és Európán kívüli vállalattal sikerült kapcsolatba lépni, megalapozva az esetleges további együttműködést, ill. piaci lehetőségek kiaknázását. Kiállítóként számos megkeresést kaptunk nemzetközi cégektől és szervezetektől, köszönhetően a HEPA közreműködésének is, de öröm volt találkozni hazai partnereinkkel is.” – foglalta össze a helyszíni tapasztalatokat Varga A. Tamás, a Palota Kft. ügyvezetője.

A Recobin Kft. elsődleges kiállítói célként a termékeikhez hasonló, vagy jól kapcsolható termékek megismerését, potenciális iparági partnerek, viszonteladók felkutatását tűzte ki.
Röser Mihály projekt koordinátor így értékelt: „Az előzetesen vártnál is hasznosabbnak bizonyult számunkra az IFAT részvétel, mivel a magyar stand nagyon jól sikerült: letisztult, de figyelemfelkeltő is lett. Az általunk kivitt bemutató kukák is nagy érdeklődést váltottak ki, sok visszajelzést kaptunk és sikerült több olyan érdeklődővel egyeztetéseket folytatnunk, akiktől nagyobb tételszámú megrendelésre, vagy viszonteladói együttműködésre számítunk a közeljövőben.”
Elmondásuk szerint ezen kívül nagyon jó lehetőség volt számukra megismerni a legfejlettebb hulladékgazdálkodási technológiákat és átfogó képet kapni a nemzetközi irányokról a környezetvédelem terén.

image007

image009 

Ilcsik Csaba a Waterscope Zrt. ügyvezetője a magyar stand színvonalának kiemelése mellett a standon kívüli kísérő programok fontosságát említette: „Több szakmai programon és meghívásos standlátogatáson vettek részt, többek között az EEN (Enterprise Europe Network) szervezésében egy networking eseményen is, ahol 1 perces pitchekkel mutatkozhattak be a cégek. Ez nem könnyű műfaj, de elmondtuk, amit legfontosabb tudni rólunk.” – értékelt az esemény után a cégvezető.

A KSZGYSZ Vizes munkacsoportjának vezetőjeként Ilcsik Csaba képviselte a Szövetséget az EWA közgyűlésén tovább építve a tagokkal a nemzetközi kapcsolatrendszert, hogy a jövőben aktívabban tudjunk részt venni a szervezet munkacsoportjaiban.

„Ahhoz, hogy egy ilyen hatalmas kiállítás lehetőségeit a legjobban kihasználjuk, nagy hangsúlyt fektettünk a potenciális partnerekkel történő tárgyalások előre egyeztetésére, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nagyon értékes 5 napot zárhattunk, új üzleti kapcsolatokkal és komolyabb érdeklődőkkel, akikkel már további tárgyalásokat is folytatunk.”

image011

 

image013

A Bárczy Kft. képviseletében Bárczy Eszter ügyvezető elmondása szerint számukra az innovációk bemutatása mellett a legfontosabb cél a partnerkeresés, amelyre az előre leszervezett B2B tárgyalások és egyéb szervezett kísérőesemények is hozzájárultak.

image015

Köszönetünket fejezzük ki a Külügyminisztérium és a HEPA felé, hogy lehetővé tette számunkra, hogy a világ egyik legjelentősebb környezetipari kiállításán bemutatkozhattak a magyar tagcégeink!--