Szövetségi hírek

Válasszon nyelvet

Február 13-án Indiában, Újdelhiben rendezték meg a 4. India-EU Water Forumot, ahol együttműködési megállapodás született a KKM és az EU Újdelhi Delegációja között Magyarország részvételéről az India-EU Water Partnership programban.

A szakmai szekcióban előadást tartott Perényi Gábor ügyvezető (Senex Kft) a felszíni víz- monitoringhoz kapcsolódó legújabb magyar fejlesztésekről, amely már része a megállapodás teljesítésének.

A rendezvényen több, a felek által előzetesen aláírt együttműködési megállapodás, illetve együttműködési szándéknyilatkozat ünnepélyes átadására került sor a magyar, német, holland felek között.  A felszólalók többször is említették a magyar részvétel fontosságát. Az eseményen elhangzott, hogy az IEWP következő, 2020-2022 közötti szakaszának előkészítése folyamatban van.

A Gangesz megtisztítása már több évtizede napirenden van Indiában, szinte minden korábbi kormány zászlajára tűzte ezt a programot, így a mostani új Clean Ganga programot hirdetett, aminek eredményeként 2015-ben együttműködési megállapodást kötött az EU Bizottságával, hogy segítséget kapjon az ország vízellátási, vízgazdálkodási és vízbiztonsági problémáinak megoldásához. Ennek az együttműködésnek a neve: India-EU Water Partnership (IEWP). Az EIWP koordinálásával és lebonyolításával a Bizottság a Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. India-t bízta meg

A program végrehajtása során az EU olyan hálózat kialakításán dolgozik, amely a tagországok szakértőit, illetve a víziparban tevékenykedő tervező és technológiai vállalatait fogja össze annak érdekében, hogy az Indiában induló vízügyi projektekhez mértékadó méretű, és egységes fellépést tudjanak elérni.

kexport átlátszó kis logóEz lehetőséget biztosít a magyar vízipari szereplőknek a bekapcsolódásra, nagyon fontos, hogy a hazai érintett szereplők tájékozódjanak a programról, az abban való részvételi lehetőségekről. Ennek érdekében az Újdelhi Magyar Nagykövetség fölvette a kapcsolatot a GIZ India programigazgatójával, hogy a magyar szakértői részvétel feltételeit tisztázzák, amelyre 2018. elején már sor is kerülhetett magyar vízipari cégek részvételével. Itt már a magyar fél szakmai képviselőinek nevesítésére is sor került, így a szakmai munkacsoportokban a KEXPORT Klaszter képviseli hazánkat. A magyar szakértői csoportban 4 fő szerepel, a csoport vezetője Ilcsik Csaba, a KEXPORT Klaszterbizottságának elnöke lett.