Szövetségi hírek

2020 áprilisától az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége gondozásában, az Alma Zenekar és a Varia Technology közreműködésével útjára indítjuk a ZöldForgó névre keresztelt szemléletformáló programsorozatot.

A projekt közvetlen célközönsége a 3-18 éves korosztály, illetve szüleik, pedagógusaik, – de közvetetten befolyást fog gyakorolni a teljes magyar lakosságra és a magyarul beszélő emberekre is.

Témáink:

  • Anyagkörforgás
  • Fenntartható városok
  • Fogyasztóvédelem, tudatos vásárlás
  • Innováció és digitalizáció

A megvalósítás 2020. április és 2021. szeptember 14. között történik, s a másfél év során stábunk 150 különböző helyszínre látogat el, köztük oktatási-nevelési intézményekbe, és országos fesztiválokra. Az ITM támogatásának köszönhetően ez az intézmények számára térítésmentes.

Az egyes kitelepülések során a legmodernebb, és a már rég bevált eszközök kerülnek bevetésre a fiatalság figyelmének megragadása érdekében, köztük az alábbiak:

  • ZöldForgó! Játszóház: e programpont lényege a játszva tanulás, tehát a gyerekek szórakoztató, játékos feladatokon keresztül tehetnek magukévá olyan ismereteket, melyek a környezetükhöz való hozzáállásukban pozitív változásokat idéznek elő, azaz környezettudatosabbá teszik őket. A játékok főként a hulladékokkal való helyes bánásmódra, az újrahasznosításra, a körforgásra és a tudatos vásárlásra ösztönöznek.
  • ZöldForgó! Kiállítás AR és VR technológiával: 10 elemből álló látványos – az aktuális környezeti problémákat korosztályra szabottan bemutató – kreatív kiállítás, mely a helyszínen biztosított tabletek vagy a résztvevők saját okos eszközeinek segítségével a képernyőn életre kel és alternatívát mutat a probléma kezelésére, így még emlékezetesebbé téve azt.
  • AR élményfotózás: a program fő üzeneteit hivatott terjeszteni az izgalmas 3D-s állatokkal és humoros tematikus karakterekkel való fényképezés, és a képek közösségi médiába (Facebook, Instagram, Snapchat) való bekerülése által.
  • Interaktív Alma Koncert: az élménynapok zárásaként Magyarország legnépszerűbb gyermekegyüttese ad 10 dalból álló koncertet, köztük a legismertebb slágerekkel, az év aktuális időszakához illő szerzeményekkel és külön a ZöldForgóra komponált indulóval, melyhez videóklip is készül.

Az egynapos élmények nyújtásán kívül a hosszútávú utógondozás is szerepel a célkitűzések közt, melyet a külön erre a célra kifejlesztett ZöldForGO! applikációval valósítunk meg, mely az AppStore-ban és a Google Play Áruházban lesz elérhető, ingyenesen. Az alkalmazás által a programban résztvevő osztályok és iskolák edukációs kvízjátékban versenghetnek egymással értékes nyereményekért, mint pl. osztálykirándulás, iskolai támogatás.

FELHÍVÁS A KSZGYSZ TAGCÉGEI RÉSZÉRE:

A kitelepüléseken, helyszíneken lehetőség van tagszervezeteinknek is bemutatkozni oktatási tevékenységeikkel, vagy küldhetnek oktatóanyagot, környezettudatos ajándékot a résztvevők számára. A grafikai anyagok, infógrafikák készülnek, így akinek a fent említett témákban fontos terméke, információja, üzenete van, az juttassa el hozzánk mihamarabb (2020. február 15-ig) az . címre. Kérdés esetén telefonáljanak: Hankó Gergely ügyvezető - 06 20 383 6242.

A sikerhez elengedhetetlen a pedagógusok közreműkődése. Ennek érdekében 10 alkalmas ingyenes képzést indítunk számukra, melynek során részletesen megismerkedhetnek a programmal, és az annak során használt – de a hétköznapi oktatásban is eredményesen alkalmazható – élménypedagógiai eszközökkel, AR/VR technológiákkal.

A programra elsősorban „öko” minősítéssel még NEM rendelkező intézmények jelentkezését várjuk (115 db), hogy az e szemléletben még nem kifejezetten élen járók figyelmét ragadjuk meg. A későbbiekben természetesen ökoiskoláknak (25 db) is lehetőséget biztosítunk élménynap elnyerésére, pályázat útján.

Bővebb információt a jelentkezéssel kapcsolatban a következő oldalakon találnak:

Jelentkezés: https://zoldforgo.hu/jelentkezes
Honlap: https://zoldforgo.hu/
Facebook: link                    

A Zöldforgó Élményprogram az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg.