Hazai hírek

Keressük a körforgásos gazdaság alapelveinek megfelelő, legjobb hazai vállalkozói megoldásokat!

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 2018. év végén az Európa Konzorcium Regionális Nonprofit Kft. partnereként részt vett a MOVECO projekt lebonyolításában. 

https://kszgysz.hu/atallas-a-korforgasos-gazdasagra-elso-lepesek-uj-anyagutvonalak-new-material-pathways),
https://kszgysz.hu/rendezvenyek/szovetsegi-rendezvenyek/korforgasos-karacsony

A projekt vezetői most azzal keresték meg Szövetségünket, hogy az EU Interreg projekt „MOVECO Innovációs Díjat” kíván adományozni a körforgásos gazdaságból származó legjobb gyakorlatoknak és ösztönözzük tagjainkat, partnereinket arra, hogy éljenek a meghirdetett pályázati lehetőséggel, így együtt keressük a  körforgásos gazdaság alapelveinek megfelelő, legjobb hazai vállalkozói megoldásokat!


2019 tavaszán a MOVECO, amely egy EU Interreg-projekt, „MOVECO Innovációs Díj”-at kíván adományozni a körforgásos gazdaságból származó termékeknek és szolgáltatásoknak.

https://www.cleantech-cluster.at/moveco/

A díj kreatív és jövő-orientált vállalkozásoknak, üzleti modelleknek nyújt lehetőséget arra, hogy Ausztriában, Bulgáriában, Horvátországban, Magyarországon, Németországban, Szerbiában, Romániában, Szlovákiában, és Szlovéniában a széles közönség számára is bemutassák, elérhetővé tegyék termékeiket és szolgáltatásaikat.

Pályázatot – ingyenesen – 2019. március 22-ig lehet benyújtani, csak online itt: www.cleantech-cluster.at/moveco.

A díjátadó ünnepségre a MOVECO projekt zárókonferenciáján kerül sor 2019. május 14-én, az ausztriai Linzben.

Magyarországon az Európa Konzorcium Regionális Fejlesztési Nonprofit Kft. vesz részt a projektben, amelynek ebben is partnere 2018 decembere óta a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége:

https://kszgysz.hu/atallas-a-korforgasos-gazdasagra-elso-lepesek-uj-anyagutvonalak-new-material-pathways),

https://kszgysz.hu/rendezvenyek/szovetsegi-rendezvenyek/korforgasos-karacsony

Ki pályázhat?

A fent felsorolt országok valamelyikében működő gazdasági társaság, amely megfelel a körforgásos gazdaság alapelveinek, azaz a díjra pályázó terméke, vagy szolgáltatása a körforgásos gazdaság koncepciójának megfelelően tervezett, gyártott, működő.

Fontos feltétel, hogy a terméknek vagy a szolgáltatásnak már elérhetőnek kell lennie a piacon, látványtervek nem elegendőek.

A pályázaton való részvétel ingyenes.

Kérjük, válasszon a MOVECO Innovációs Díj következő kategóriái közül:

// A 2019-es év terméke – Mikro vállalkozások (< 9 munkavállaló)

// A 2019-es év terméke – Kisvállalkozások (< 49 munkavállaló)

// A 2019-es év terméke – Közepes vállalkozások (< 249 munkavállaló)

Van még két külön kategória is:

// A 2019-es év körforgásos dizájnja

// A 2019-es év körforgásos innovációja 

Miért érdemes pályázni a MOVECO Innovációs Díjra?

  • A MOVECO Innovációs Díj nyertesei jelentős média-figyelemre számíthatnak a Duna Régió országaiban.
  • A díj előtérbe helyezi a jövőt szem előtt tartó körforgásos gazdaság és fenntartható dizájn szellemében tervezett termékeket és szolgáltatásokat.
  • A nyertes vállalkozások és üzleti modellek ismertebbé válnak a szélesebb közönség számára Európa szívében.
  • A nyertesek a MOVECO projektpartnerek kiterjedt hálózatából is részesülnek, beleértve a kutatóintézeteket, a klasztereket és az üzleti hálózatokat is, amelyek ideálisak a körkörös gazdaság gondolatának terjesztésére.

A projektről  röviden:

A MOVECO (www.interreg-danube.eu/moveco), amelyet az Európai Unió Interreg DUNA Transznacionális Program keretén belül finanszíroznak, olyan projekt, amely a körforgásos gazdasággal kapcsolatos tudatosságot terjeszti és növeli a vállalatok, kutatóintézetek, állami hatóságok, gazdaságfejlesztési intézetek és az állampolgárok körében. 2016. december óta tizenkét projekt partner és négy stratégiai partner tíz Duna Régiós országból együtt azon dolgozik, hogy a körforgásos gazdasággal kapcsolatos tudást előmozdítsa, és, hogy a körforgásos termékek és üzleti modellek keretfeltételeit a Duna-régióban javítsa. A projektet a Szlovén Kereskedelmi és Iparkamara koordinálja.

A körforgásos gazdaságról

A körforgásos gazdaság célja a nyersanyagok hatékony felhasználása és újrahasznosítása. Azonban nemcsak olyan kérdésekről szól, mint újrahasznosítás, vagy a maradék- és szennyező anyagok ártalmatlanítása, hanem az erőforrások cikluson belüli, fenntartható használatán van a hangsúly.

A fő szempont itt a termékek és komponensek életciklusának kiterjesztése, hogy a végső újrahasznosítási eljárásra a lehető legkésőbb kerüljön sor, de az mégis hatékony legyen.

Az innováció és a kutatás célja az állandó folyamat-optimalizálás, hogy a nyersanyag-felhasználást és a hulladékot a minimálisra csökkentsék.

A MOVECO Innovációs Díj bármely iparághoz és gazdasági szektorhoz tartozó pályázó előtt nyitva áll, és célja, hogy növelje a közvélemény ismereteit, tudatosságát ezzel az ígéretes gazdasági szektorral kapcsolatosan.

Online platform és körforgásos eszköztár

A MOVECO projekt nemrégiben indított el egy platformot (www.danube-goes-circular.eu) az erőforrások és termékek cseréjére.

A platformnak van egy virtuális piactere is, ahol a Duna Régió országaiban működő vállalatok és kutatóintézetek újrafelhasználás céljából kicserélhetik a termékeket, nyersanyagokat és erőforrásokat ezen a platformon.

A MOVECO projekt egy körforgásos innovációs eszköztárat is kifejlesztett, amely áttekintést nyújt a körforgásos gazdasági alapelvekről, amelyekhez különféle képzési anyagokat is biztosít, emellett információt ad együttműködési lehetőségekről, valamint a körforgásos projektek értékelési és finanszírozási eszközeiről.

Mellékletek:

MOVECO Innovációs díjról

Útmutató a pályázati űrlap kitöltéséhez (interneten magyar fordítással elérhető)