Környezetvédelmi szemléletformálás, kommunikáció és edukáció MCS

Válasszon nyelvet

2018. január 10-én tartott megbeszélést a KSZGYSZ informatikai munkacsoportja. A több ülés eredménye az "Ajánlás környezetvédelmi szoftverekről" c. dokumentum, melyet ezúton közzéteszünk

Milyen környezetinformatikai szoftverben érdemes gondolkodni?
Észrevételek, javaslatok a KSZGYSZ informatikai Munkacsoportjától

pdf változat itt

A hulladékgazdálkodás, a levegőtisztaság védelem és a vízgazdálkodás területén is komoly formai és szakmai elvárásokat fogalmaznak meg a hatóságok a vállalatok felé. Ezen elvárásoknak történő megfelelés érdekében sok cég dönt egy-egy jogszabályi megfelelősséget biztosító környezetinformatikai szoftver beszerzése mellett.

A vásárlás során több probléma merülhet fel. Egyrészről, a hazai jogrend még nem éri el a nyugati országok szintjét, ahol általában fél-egy évre előre születnek meg a módosítások és az újabb elvárások, elég időt biztosítva a változtatásokra. A hazai jogszabályváltozások ezzel szemben konstansok és rövid határidőt biztosítanak. Gondoljunk csak a VKJ, FAVI/FEVI, energiaaudit, hulladék vagy levegő-kibocsátás témában született szabályozásokra és ezek végrehajtási határidejére.

Másrészről 2015. január 1. óta, néhány kivételtől eltekintve kizárólag ÁNYK-n keresztül adhatók be a környezetvédelmi bevallások. A formai követelmények szempontjából is csupán annyi a jogalkotói megkötés, hogy az ÁNYK nyomtatványkitöltőhöz elérhető aktuális sablon szerint kell benyújtani a bevallásokat.

 

Egy szoftveres rendszerre nézve ezek a következő kihívásokat jelenti:

 • A folyamatokat az esetileg változó igényekhez kell igazítani, azaz a szoftver nem lehet túl merev (beégetett funkciókkal), az esetleges módosulások lekövetése érdekében.
 • Anyagilag, valamint erőforrás és a szoftver szempontjából is biztosítani kell a jogszabályváltozásokkal járó megfelelő és gyors reakcióidőt.
 • Az ÁNYK rendszer formai és egyéb követelményeinek változására is fel kell készülni, amennyiben a szoftvert össze kívánja kötni az ÁNYK rendszerével.
 • A jogszabályok értelmezése és megvalósítása érdekében szakmailag naprakésznek kell lennie a szoftver felhasználónak.

A fentiek figyelembevételével a következő lehetőségek adódnak környezetinformatikai szoftver tekintetében:

 • szoftverfejlesztő cég megbízása
 • szoftverfejlesztés saját kapacitással
 • „dobozos” szoftver, ahol a fenti elvárásokat licencdíj keretében biztosítják.

Miért nem elegendő az Excel a környezetvédelmi nyilvántartások vezetésére?

Ha a hatályos jogszabályoknak megfelelő környezetvédelmi nyilvántartásokat táblázatkezelővel (pl. Excellel) vezeti, akkor az alábbiakra kell számítania:

 • Önnek kell kialakítania a táblázatok tartalmát, szerkezetét, és gondoskodnia kell a megfelelő kódlisták beszerzéséről, táblázatba illesztéséről.
 • Önnek kell biztosítania a jogszabályi megfelelést, figyelnie kell a jogszabályok, a kódlisták változásait és szükség szerint módosítani a táblázatokat.
 • Az adatok felvitelénél azok megfelelőségét semmi nem ellenőrzi, vagy ha igen, akkor az már egyfajta fejlesztés eredménye (amit Ön végzett el).
 • Ha az adatok alapján adatszolgáltatást szeretne összeállítani, akkor az adatokat kézzel kell bevinnie az ÁNYK rendszerébe, ami időrabló tevékenység, és jelentős a hibázás esélye.

A felsoroltak rengeteg munkaidőt visznek el, ráadásul még abban sem lehet teljesen biztos, hogy a nyilvántartás megfelel az adatszolgáltatás hatósági elvárásainak. A szakemberek munkaideje költséges, jobban megéri ezért kész megoldást, a céloknak megfelelő internetes szolgáltatást, szoftvert használni.

A környezetvédelem területei közül elsősorban a hulladékgazdálkodás kapcsán merül fel, hogy a jogszabályok szerinti kötelező nyilvántartáshoz és adatszolgáltatáshoz valamilyen szoftvert lenne célszerű igénybe venni a következők figyelembevétele szerint.

Ha az Ön cégénél hulladék keletkezik, amit hulladékkezelőnek adnak át (de nem foglalkoznak hulladékkezeléssel, gyűjtéssel, kereskedelemmel), akkor a nyilvántartás vezetésére és az adatszolgáltatás összeállítására használjon egy szerényebb árú, kész megoldást, ami lehet pl. egy internetes szolgáltatás vagy telepíthető szoftver.

Ha az Ön cége hulladékgazdálkodással foglalkozik, pl. hulladékhasznosítással, ártalmatlanítással, gyűjtéssel vagy kereskedelemmel, akkor választhat a kész megoldások közül, bár ekkor valamivel magasabb költséggel kell számolnia (néhány 10.000 Ft/év költségtől).

Ha az Ön cége a szokásostól eltérő körülmények között működik, speciális technológiákat használ vagy különleges üzleti folyamatok jellemzik, akkor előfordulhat, hogy egyedi szoftverfejlesztés szükséges a megfelelő rendszer kialakításához.

 

A kész megoldások és az egyedi szoftverfejlesztés összehasonlítása

 

Kész megoldások ("dobozos" szoftverek)

Egyedi szoftverfejlesztés

Előnyök

 • Olcsón beszerezhetők (a legolcsóbb szolgáltatások nettó 10.000 Ft körüli éves költségtől indulnak).
 • Hamar használatba vehetők.
 • Általában már bevált, jól kiforrott megoldást kínálnak.
 • Jogszabálykövetés, terméktámogatás rendszerint jár hozzájuk (jogszabályváltozás esetén nincs külön költség).
 • Az összes kapcsolódó igényt kielégítő szoftver készül (szakterületen jártas, fejlesztő cég esetén)
 • A cég tevékenységének, méretének változása vagy bármilyen új szempont felmerülése esetén a szoftvert az új helyzetnek megfelelően módosíttatható.

Hátrányok

 •  A "konfekcionált" termék, ill. szolgáltatás nem veszi figyelembe az az egyedi igényeket, speciális szempontokat.
 • Felhasználóként ki van téve a szoftver esetleges későbbi olyan változásainak, amelyekre egyébként nem tartana igényt.
 • Költséges és időigényes a tervezési és a fejlesztési folyamat, várhatóan több millió Ft-os összeggel és több hónapos időtartammal kell számolni.
 • A siker feltétele, hogy személyesen vegyen részt a tervezésben, ami időigényes folyamat, emellett tisztán, jól behatároltan kell látnia, hogy mire van szüksége.
 • Minden új szoftvernél előfordulhatnak "gyermekbetegségek".
 • Jogszabályváltozás esetén a szoftver esetleges módosításának költségét megrendelőként ön fizeti.
 • Kockázat, hogy a szoftverfejlesztő vállalkozó alkalmas-e, megbízható-e, és hogy mennyire leterhelt (közismert a szakemberhiány az informatika összes területén).
 • A szoftverfejlesztő vállalkozó későbbi megszűnése vagy leterheltsége miatt a szükséges változtatások (pl. jogszabályváltozás miatt) vagy javítások nem, vagy nem megfelelő időben készülnek el.

 

 

Szerda, 22 március 2023 12:22

A Munkacsoport 2023. március 7-i ülésére hibrid módon került sor és így 18 tagszervezet képviseltette magát. Hankó Gergely ügyvezető elöljáróban beszámolt azokról a szemléletformálást,...

Csütörtök, 09 február 2023 12:33

Budapest, 202 3. február 9. – Szövetségünk az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, a Belügyminisztérium és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésével új szemléletformáló programot...

Szerda, 25 január 2023 14:03

2022 tavaszán indult útjára a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform, amelynek célja: felgyorsítani Magyarország átállását a körforgásos gazdaságra.

Szerda, 30 március 2022 09:19

Különleges Élménynap a kisiskolásoknak Budapest, 2022. március 29. – Már több mint 26 ezer általános iskolás próbálhatta ki a ZöldForgó Élményprogram izgalmas, „zöld” játékait, és tanulhatott a...

Szerda, 12 december 2018 12:05

A munkacsoport jelenlévő tagjai három napirendi pontot tárgyaltak meg: Stratégia partnerségek átgondolása (meglévő és lehetséges új partnerek) Szemléletformálási lehetőségek 2019-s kommunikációs...