Szövetségi hírek

Válasszon nyelvet

2022. augusztus 26-28 között végre újfent Kárpátaljára látogattunk, hogy a futó projekteket és fejlesztéseket áttekintsük, találkozzunk barátainkkal és átbeszéljük hogyan tudunk segíteni, mire van most a leginkább szükség.

Augusztus 25-én este már a határ szomszédságában pihentünk meg, hogy a pénteki korai találkozóra időben, kipihenten érkezzünk. A záhonyi határátlépéshez adta magát a zsurki pihenő, s gyors megalvás helyett, a szokásos melegszívű fogadtatásban volt részünk. Mesés környezetben, a Lő-lak vendégházban már égő tábortűzzel várt minket Pócsikné Vakula Ágnes polgármester asszony és férje, majd csatlakozott hozzánk Helmeczi László, Záhony polgármestere is. Volt szó a menekültek ellátásának nehézségeiről, oktatásról, ZöldForgóról, PET Kupáról és sok minden másról. Feltöltődve indultunk neki kalandos utunknak.

Augusztus 26-án, pénteken hajnalban gond nélkül léptük át a határt, s elindultunk az ungvári konzulátusra, ahol Csizmadia Alexandra, külgazdasági attasé már várt minket. Együtt indultunk a Miroslav Bilezkyvel, Kárpátalja kormányzóhelyettesével és szakértőivel folytatott találkozóra, egyeztetendő a modern hulladékgazdálkodás sürgetéséhez szükséges eszközöket és lehetőségeket. Felmerült a Kötött Segély Hitel újratárgyalásának lehetősége, mely forrásból Kárpátalja magyar hulladékgazdálkodási eszközökkel fejleszthetné infrastruktúráját és a szolgáltatás területi lefedettségét. A kormányzóhelyettes segítséget kért a folyóvédelmi akciók megvalósításában, ahol elsősorban technológiára és szakemberek bevonására lenne szükség.

Forras carpathia.gov.ua

Felajánlottam segítségünket a fenti témákban, továbbá kiemeltem a szemléletformálás nélkülözhetetlenségét a hulladékgazdálkodási fejlesztésekhez, amihez többek között az INTERREG Tid(y)Up projekt keretében komplex tudásanyagok állnak már rendelkezésre 6 nyelven, közte ukránul is. Kiemeltem, hogy a HORIZON és INTERREG pályázatoknál – a háborús helyzet miatt – kizárt ukrán partnerség kapcsán érdemes lenne közösen lobbizni a Kárpátaljai régió felmentéséért ezen kitétel alól, hogy Kárpátalja – mint biztonságos régió – részt tudjon venni partnerként az említett tenderekben.

A megbeszélésen részt vett Ruslan Shvarts is, az LLC Transcarpathia ügyvezetője is, aki a PET Kupa és a Diageo „CALL-ACTION” nevű projektjének egyik fő partnere. Ruslan az általa már a gyakorlatba ültetett jó gyakorlatokkal és regionális tapasztalatai megosztásával segítette a megbeszélést.

A Kárpátaljai Kormányhivatal portálján lévő beszámoló itt olvasható

A megbeszélés után Bacskai József ungvári főkonzulhoz és Csizmadia Alexandra külgazdasági attaséhoz voltunk hivatalosak, ahol értékeltük a reggeli találkozót és átbeszéltük a lehetőségeket, együttműködési pontokat.

Délután meglátogattuk Ruslan Shvarts barátunk hulladékfeldolgozó telepét, ahol megnéztük a Diageo „CALL-ACTION” nevű projektjének részeredményeit, például a frissen beszerzett ökobusz naponta több alkalommal fordul és gyűjti be a település éttermeiből, boltjaiból és megállópontjain a szelektív hulladékokat. Ruslanról már 2020-ban is írtunk, amikor elindította a régióban egyedülálló PET palack feldolgozó üzemét: https://kszgysz.hu/hazai-hirek/a-varva-vart-jo-hir-karpataljarol

Délután Valentyn Voloshinnal, az ARR Transcarpathia szakértőjével találkoztunk és többek között az általuk szervezett szeptember 19-i, Beregszászon megrendezésre kerülő Tiszai kerekasztal szakmai programján dolgoztunk.

2022. augusztus 27-én Beregszászra utaztunk, Bucsinszky Viktor hulladékfeldolgozó telepére. A „SZÍNES TARTÁLYOK”-kal is évek óta zajlik az együttműködés idén egy villástargonca és egy bálázógép is segíti Viktor munkáját a Diageo „CALL-ACTION” nevű projektjének köszönhetően. Viktor üzeme és kezdeményezése az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül, már évi kb. 500 tonna haszonanyag válogatását és előkezelését végzi.

Fenntartható beszállítási lánc, avagy egy kárpátaljai „catadores” – Fotó: Kovács Domokos Péter

Nem tudtuk megállni, be kellett állni… - Fotó: Kovács Domokos Péter

Hulladékátvétel és targoncajavítás között - Fotó: Kovács Domokos Péter

Viktortól utunk Körösmezőre vezetett, ahol már régóta vártak bennünket. A környező településekkel összefogva az önkormányzat, civil szervezetekkel együtt szeretné megoldani a járásba lévő 20.000 fő hulladékkezelését. Ez ügyben már év elején hivatalos formában is felkértek bennünket, hogy segítsük kezdeményezésüket. Delyatynchuk Andriy Ivanovych, Körösmező polgármestere felvázolta a nehezített körülményeket és az eddig tett lépéseket, Vasil Manivchuk pedig a Kárpátaljai Környezetvédelmi Liga elnökeként számolt be a jövőbeni tervekről.

Körösmezőn Francz Béla volt a vendéglátónk, a Чиста Ріка Чиста Вода (Tiszta Folyó, Tiszta Víz) kezdeményezés vezetője, aki évekkel ezelőtt teljesen egyedül, úttörő módon kezdett bele a hulladékgyűjtés kiépítésébe. Bélát már sokan ismerik, hiszen 2020-ban közösségi adományozásból sikerült összegyűjteni neki egy teherautóra, amit a Folyómentő teherautó c. film is megörökített.

Gépesítés nélkül kemény munka a nagy bálák mozgatása – Fotó: Gazdag Mihály

A közösségi adományozás után a Coca Cola Foundation által támogatott „Zero Waste Tisza River” projekt keretében segítjük Béla munkáját és ennek köszönhetően további 7 helyen került kiépítésre szelektív hulladékgyűjtés, megvalósult egy nagy folyótakarító akció és hamarosan következnek a szemléletformáló előadások.

Gyűjtősziget a körösmezői iskola udvarán – Fotó: Hankó Gergely

2022. augusztus 28-án, Francz Béla vezetésével csapatunk ellátogatott a Tisza-forráshoz, ahol nemcsak bakancslistás helyeket sikerült kipipálni, hanem bepillantást nyerhettünk egy természetközeli ember életébe, a helyi alapanyagok felkutatásába és hasznosításába. Igazi gasztrokuriózumokat kóstolhattunk a hágó oldalában lévő pihenőponton.

Fotók a kirándulásról

Utunkra Kovács Domokos ENSZ ifjúsági küldött és Farkas György nyugalmazott vízügyi szakember is elkísért minket, akiknek ezúton is köszönöm segítségüket ?

Hankó Gergely

20220828 092228