Zöldipari percek a Trend FM-en!

Zoldipari 4

A Zöldipari Percek soron következő vendége Simon Anita, az ALTEO Nyrt. hulladékgazdálkodási divíziójának vezetője, aki beszélt arról, hogy az ALTEA mintegy 15 éves fennállása során milyen új tevékenységekkel bővült, s arról, hogy miként keletkezik a hulladékból párhuzamosan áram és műtrágya-hasonmás.

Sok más kiállító mellett az ALTEO-val is találkozhatnak az érdeklődők a jövő év áprilisában, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének (KSZGYSZ) a szervezésében megrendezésre kerülő ÖKOINDUSTRIA Green Expón. A kiállítók tematikus programkínálatában szerepel a cég nagykőrösi biogáz-üzemének meglátogatása is.  

A Társaságot 2006-ban alapították, akkor fő tevékenységként a villamosenergia termelést tűzték ki célul. Pár évvel később már a budapesti értéktőzsdére vitték a cég részvényeit, melyeket mára már prémium kategóriába soroltak. A tőzsdei fejlődés mellett egyre bővül a vállalat portfóliója, tevékenységük kiterjed a megújuló és a földgáz-energiahordozókon alapuló energiatermelésre, az energiakereskedelemre, valamint a vállalatok számára történő, személyre szabott energetikai szolgáltatásokra és fejlesztésekre. Erőművi részlegük nagymértékben támaszkodik a megújuló energiaforrásokra, mint a nap, a szél és a biogáz, biomassza. Míg az előbbi két energiaforrás könnyebben hozzáférhető, egyszerűbben telepíthető és működtethető rendszerek, addig egy biogáz-üzemi tevékenység sokkal összetettebb terület.

A Nagykőrösön lévő két megawatt teljesítményű biogáz üzemük például 4500 háztartás villamosenergia szükségletét képes fedezni. A folyamat az ipari vállalatok, áruházak melléktermékeinek, szerves hulladékainak feldolgozásával indul, melyek biztosítják az alapanyagot az energiatermeléshez. Az élelmiszerforgalmazók, gyártók esete azért hangsúlyos, mert évente több mint kétmillió tonna lejárt szavatosságú hulladék e körből származik, amit biogáz üzemekben lehet újrahasznosítani. Az alapanyag először a présgépbe kerül, ahol a szervesanyagtartalom és a hulladék különválik. Ezt követően a keletkezett hasznosítható anyagot gázmotorokban elégetik, s ebből keletkezik a villamos áram. Az ezzel párhuzamosan keletkező mellékterméket az ún. fermentlevet, a mezőgazdaságban lehet kitűnően alkalmazni, mivel a műtrágyával csaknem azonos tápanyagértékkel bír a földekre kihelyezve. Hosszútávon a szervetlen anyagokat is bevonnák a „hulladékból áram” stratégiába, mely megfelelne a 2050-es EU-s célkitűzésnek, miszerint teljes mértékben fenntarthatóvá kell válnunk és a károsanyag kibocsátásunkat nullára kell redukálnunk.

Az ALTEO a múlt évben alapította meg hulladékgazdálkodási divízióját, amely a hulladékok mellett, a hulladékkezelési technológiák és eljárások kapcsán tanácsadóként is jelen vannak a piacon. A már idejétmúlt hulladékgazdálkodási eljárásokat igyekeznek felcserélni fenntartható, a körforgásos gazdasághoz illeszkedő módszerekkel, a cél a hulladék erőforrásként történő hasznosítása, útjának megváltoztatása, hogy az ne egy lerakóban legyen holt tőke és potenciális szennyező anyag, hanem biomasszaként újrahasznosítsuk mindazt, amit csak lehet.