Zöldipari percek a Trend FM-en!

Zoldipari 4

A Zöldipari Percek vendége Papp Keve, a Celitron Kft. ügyvezetője szerint még a legveszélyesebb hulladékok - amelyek az ipari létesítményekben, laboratóriumokban tonnaszámra képződnek,- is megfelelő technikával, a körforgásos gazdaság-modell részeivé válhatnak.  

A magyar bázisú Celitron Kft. tevékenységeinek célkeresztjében a sterilizálás és a biológiailag fertőzésveszélyes hulladékkezelés berendezéseinek kutatás-fejlesztése áll. A cég hulladékfertőtlenítő berendezéseket fejleszt és gyárt az egészségügy, a gyógyszeripar és a mezőgazdaság részére, valamint gőzsterilizálókat (autoklávokat) értékesít a fertőzések elleni védekezéshez fogorvosi rendelőknek, magánklinikáknak és kórházaknak. Mindezt számszerűsítve elmondható, hogy több mint 80 országban már több mint 400 saját fejlesztésű kórházi hulladékfertőtlenítő berendezést, valamint több mint 4000 autoklávot, telepítettek.

Napjainkban - részben a pandémiás helyzet miatt - jelentősen megnőtt az egészségügyi veszélyes hulladék (kesztyű, maszk, ruha) mennyisége. A Celitron Kft. fertőtlenítő berendezései által végzett steril hulladékkezelés során ez olyan hulladékká válik, amelyet a kórház az előírt protokoll szerint kezel. Ez egy olyan zárt rendszert képez, amely során a veszélyes hulladék elveszti veszélyes jellegét és így már steril hulladékká válik. Most azon dolgoznak, hogy ezt az új technológiát nemzetközi szinten, nagy világvállalatoknál is elterjesszék.  

Ugyanez a mechanizmus működik - kis átalakításokkal - a vágóhídakon képződő hulladékok hasznosítása során. Például a vágóhídi hulladék (melléktermék, nyesedék, stb.) átmegy a már említett sterilizáló, aprító folyamaton, ugyanakkor szét is választja a különböző összetevőket, ezzel is növelve újrahasznosíthatóságuk minőségét. Ennek kiváltképpen a baromfi-feldolgozó üzemekben van nagy keletje, ahol leginkább a tollakkal nem tudnak mit kezdeni. A saját fejlesztésű berendezésekkel végzett folyamat végén, a sterilizálást követően a szeparátor (centrifugális erővel történő folyadék-szétválasztás) segítségével a fehérje, a zsír ki- és szétválasztásra kerül, amely így már célszerűen kerülhet újrahasznosításra. A fehérjéből pl. kiváló állati tápanyag készülhet, ami így visszakerül a gazdaság (állattenyésztés) körforgásába.

A világban ma már új trend, rovarokkal egészítsük ki az étrendünket. Részben erre reagálva már itthon is megjelentek olyan rovar-, légytenyészetek, amelyek e célra lárvákat tenyésztenek. Viszont célszerű, hogy egészéges, ellenőrzött és steril táplálékot adjunk a lárváknak, mert úgy értelemszerűen sikeresebb lesz a szaporításuk is. Ezen a ponton kapcsolódik be a Celitron Kft. és ahogy Papp Keve is kiemelte, a közelmúltban több – ezzel foglalkozó - hazai cég is megkereste őket, hogy e célra is használni kívánják berendezéseiket. Reméljük, hogy erről, a ma még számunkra talán szokatlan „állattenyésztés”-ről és alapanyagról a későbbiekben még több információt hallhatunk.

Ezzel és a cég egyéb más tevékenységeivel személyesen is találkozhat az olvasó, a 2021 áprilisában megrendezésre kerülő ÖKOINDUSTRIA Green Expó szakkiállításon, melyet a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) rendez meg a Millenáris B pavilonjában.