Zöldipari percek a Trend FM-en!

Zoldipari 4

A legelső interjú Bocskay Balázzsal, a Duna-Dráva Cement Kft. alternatív energiamenedzserével készült, melyet itt ismét meghallgathatnak:

 

A Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) hazánk egyik legmeghatározóbb építőanyag gyártója, szolgáltatásai a betontechnológia minden területén igénybe vehetőek. A vállalat jelenleg két cementgyárban állít elő cementet, a Dél-Dunántúli Beremenden, amely már több mint száz éve, 1910 óta üzemel. A másik Pest megyében található, Vácott, ahol nemrég ünnepelték az üzem fennállásának 50. évfordulóját. A két gyár az elmúlt évtizedekben folytonos megújulásokon ment keresztül, amelyeknek egyre fontosabb komponense lett a környezettudatos termelés.Bocskay BalázsBocskay Balázs

Mert mi is kell a cement előállításához? Nyersanyag és energia. Utóbbi az iparág fejlődésével mindig változott, értelemszerűen aszerint, hogy mi éppen a legolcsóbb és melyiknek a leggazdaságosabb a felhasználása. Így jutottak el a pakura (kőolajipari származék) égetésétől, a szenes tüzelésen át, napjainkig, amikor már az ökologikus gondolkodás is a középpontba kerül. A 90-es években történt tulajdonosváltással német vállalkozók vették át a céget, ezzel a gyárak ütemes modernizálása mellett, öko-centrikus energiafelhasználás vette kezdetét, ezzel párhuzamosan jött egy új európai iparági trend, miszerint a kommunális és az ipari hulladék nem mehet az eddig tapasztalt mennyiségben a hulladéklerakókba. Erre a megoldást a cementgyár jelentette, mert a hulladék megfelelő kezelését, darálását és válogatását követően tökéletes alternatívája a már említett anyagoknak és így nem állandó elhasználás, hanem újrahasznosítás történik, azaz hulladékból fűtőanyag. Köszönhetően az eljárásnak, évente több 100 000 tonna hulladék hasznosul. Ehhez hozzáadott értékként lehet említeni, hogy mivel az üzemben a cement előállításához nagyobb hőfokra van szükség, mint amit a szemétégetőkben használnak, ezért a gyárban történő hulladékégetésnek kisebb az emissziós értéke.

vac legifotok2

Ezen túl, az elmúlt években több tízmilliárd forintot fordítottak arra, hogy két cementgyáruk (Vácott és Beremenden) technológiáját úgy fejlesszék, hogy működésük a lehető legkevesebb kibocsátással és meg nem újuló alap- és tüzelőanyag-felhasználással járjon. Így a felhasznált mészkő egy részét konverter salakkal, a gipszet erőművi kéntelenítésből származó REA gipsszel, a klinkert hidraulikus kiegészítő anyagokkal (granulált kohósalakkal, erőművi pernyével), a fosszilis tüzelőanyagokat pedig hulladékból visszanyert tüzelőanyagokkal helyettesítik. Ezzel nem csak természeti erőforrásokat vált ki, hanem képessé vált arra, hogy az ipari-kereskedelmi hulladékok együttégetése mellett, hozzájárulhasson a települési hulladék mechanikai kezeléséből származó, alacsonyabb fűtőértékű RDF hulladék hasznosítási problémáinak megoldásához, valamint a biomassza tartalmú hulladékok lerakásból származó metán-kibocsátás csökkenéséhez is.nA fejlesztések eredményeként tizedére, 1-2 mg/Nm3-re csökkent a klinker égetéshez kapcsolódó porkibocsátás, és mintegy 7%-kal sikerült redukálni az üvegházgáz kibocsátást. Ezekért a fejlesztésekért érdemelte ki a vállalat 2019-ben a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének (KSZGYSZ), „A környezet védelméért” elnevezésű díját.

duna drava cementdij

A DDC CSR programja keretében ösztöndíjprogrammal támogatja az üzemei környezetében élő tehetséges diákokat, továbbá lehetőséget biztosít fiatal diplomások számára is, hogy átfogóan megismerhessék a szervezet működését a gyakornoki programjuk keretein belül.

Bővebb információ Szövetségünknél elérhető.

KSZGYSZ Sajtó

Bedő Károlyné Piroska, környezetpolitikai tanácsadó, klímareferens

Tel: +36 30 304 9114