Zöldipari percek a Trend FM-en!

Zoldipari 4

Az Envirotis Holding Zrt. környezetvédelmi és üzletfejlesztési igazgatója, Farkas BÉLA volt a soron következő vendég a Trend FM Zöldipari percek című műsorában, amiben hallhatunk arról, hogy miként tud a zöldipar lépést tartani a folyamatosan, új formában felbukkanó hulladék-típusokkal, továbbá a kármentesítésen túl hogyan is profitálhatunk a káros ipari melléktermékekből.

A cég jogelődjével együtt már több mint 35 éve munkálkodik a környezetiparban. Tevékenységük kiterjed az ágazat minden szegmensére, azaz foglalkoznak hulladékkezeléssel, -gazdálkodással, kármentesítéssel, valamint új környezetvédelmi eljárások technológiák fejlesztésével. Mára egy nagy holdinggá nőtt a vállalkozás, amely 14 céget foglal magába, ebből tíz egyértelműen környezetvédelemmel foglalkozik, azaz  hasznosítják vagy ártalmatlanítják a hulladékot, illetve környezetvédelmi kármentesítési tevékenységet végeznek.

Fő céljuk, hogy a jelenleg lineárisan működő gazdaságot egy körforgásos gazdasági modellé formálják. Ebben már a folyamat első állomásánál, a tervezésnél be kell kapcsolódnia a környezetiparnak, miszerint már úgy és olyan anyagból kell megtervezni a terméket és annak csomagolását, hogy már ekkor gondolunk annak utóéletére is. Ez már a számokban is mérhető, hiszen 2007-ről 2020-ra a hasznosított hulladékok mennyisége megduplázódott Magyarországon. De a valós cél valójában az, hogy ne is legyen szükség ekkora mennyiségű hulladékra, (még ha újrahasznosított is) hanem már a gyártásnál redukáljuk minimumra a melléktermékek képződését. Ebbe a folyamatba csatlakozik be a cég kármentesítéssel foglalkozó szegmense, amikor például egy szennyezett talajból vagy talajvízből keletkező több tíz-száz ezer tonna hulladék képződik. Többek között példaként lehet említeni a vörösiszapot, amelynek újrahasznosításán is dolgozik a cég.

Aktuálisan fut egy hulladéksav- feldolgozási projektjük. Ez egy napjainkban nagy mennyiségben megjelenő hulladékfajtára reflektál, hiszen megjelentek az elektromos járművek, amelyekben lítium akkumulátor található. Jelenleg három ilyen gyár épül itthon és mivel a gyártás során rendkívül sok hulladék és agresszív sav keletkezik szükséges ezen anyagok semlegesítése. Az e célra létrehozott tatabányai üzem minden próbatesztelésen jól teljesített, azonban kiderült hogy annyi a feldolgozandó – ilyen típusú - hulladék, hogy kapacitását háromszorosára kellene bővíteni, ezért a cég e területre még több figyelmet fordít.  

Farkas Béla kiemelte, hogy a kutatási, fejlesztési és innovációs szegmensekre a kormányzatnak sokkal több támogatást kellene fordítania, amely a későbbiekben bőven megtérül. Folyamatosan jelennek meg az új hullladék-típusok nagyon nagy mennyiségben és erre fel kell készülnie, ezzel lépést kell tartania a zöldiparnak, hiszen folyamatosan új semlegesítési és újrahasznosítási terveket kell készíteni, a technológiát folyamatosan fejleszteni. A 90-es években, az Országos Kármentesítési Program keretein belül 1000 milliárdosra becsülték a magyarországi környezeti kárt. Húsz év alatt 200 milliárdot költöttünk a helyrehozatalra, de időközben, mivel nem törődtünk vele, ma is ott tartunk, hogy az eredeti összeget kellene erre a területre fordítani – az új szennyeződések felmérése és elhárítása érdekében.

Az Envirotis Holding Zrt.-vel személyesen is találkozhatnak a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által szervezett ÖKOINDUSTRIA Green Expó-n, amely a 2021. áprilisában kerül megrendezésre a Millenáris B pavilonjában.