Zöldipari percek a Trend FM-en!

Zoldipari 4

ZÖLDIPARI PERCEK – Interjú Hankó Gergellyel, a KSZGYSZ ügyvezető igazgatójával

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) közel 30 éves tapasztalattal bíró ernyőszervezet, amely mára már 230 tagvállalatot fog össze, s amelyek a hazai környezetvédelmi ipar, a magyar gazdasági élet jelentős szereplői.

A Szövetség tagjai a környezetvédelem területén tevékenykednek, így figyelembe veszik és érvényesítik a környezet- és természetvédelem helyi, regionális és globális céljait, elveit és prioritásait. A Szövetség tagvállalatainak működése a határon túlra is kiterjed, különös tekintettel a Kárpát-medencére, a Duna-vízgyűjtőre, a V4 együttműködésre a környezetvédelmi folyamatok és tevékenységek fejlesztése során.  

A KSZGYSZ már több mint tíz éve kétévente megrendezi Közép- Európa egyik legjelentősebb környezetipari szakkiállítását, az ÖKOINDUSTRIA Green Expót. Idén a járványügyi helyzetre való tekintettel ez csak online előprogramokkal (online szakmai kerekasztal, konferenciák) valósul meg, a nemzetközi rendezvényt a jövő évben, 2021. április 28-30 között tartják meg.

AntonisBilbao

November 4-én egy nemzetközi kerekasztal beszélgetéssel indul a programsorozat, ahol Antonis Mavropoulos, az International Solid Waste Association (ISWA) elnöke, az aktuálisan megjelenő hulladéktípusokról és azok feldolgozásáról tart előadást.  A következő napon (november 5-én) indul a KSZGYSZ nemzetközi Tidy Up Interreg pályázata, egy kick-off konferenciával, ahol a téma neves nemzetközi szakértői tartanak előadásokat az édes és sós víztestek állapotáról, az ezeket érintő takarító projektekről. Magyar oldalról a PET Kupa, a Magyar Vízügyi Főigazgatóság, a Természetfilm.hu, nemzetközi oldalról pedig az Ocean Cleanup, a River Cleanup, az International Commission for the Protection of the Danube River (ICPDR), a Global Water Partnership vesz részt az online programon. Ezt követően az említett szervezetek két és fél éven keresztül fognak együttműködni a közép- és kelet-közép- európai országok partnereivel az állóvizek megtisztításának érdekében.

cover 09.24 ONLINE

Sor kerül még egy kármentesítéssel és barnamezős beruházásokkal foglalkozó kerekasztal beszélgetésre, amely egyfajta alapul szolgál az Agrárminisztérium felkérésére készülő - a Szövetség által kivitelezett - kármentesítési útmutatónak, ami segít kalauzolni abban, hogy a különböző területek, ingatlanok felmérésénél, felszámolásánál mire szükséges ügyelni, a kármentesítés során keletkező hulladékot miként érdemes visszajuttatni a körforgásba.

Köszönhetően a főtámogatóknak, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM), a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak és a tagvállalatoknak áprilisban remélhetőleg megvalósulhat személyes térben is az Expó. Az idelátogatók Öko-kávézókban hallgathatnak a szokásosnál kicsivel rövidebb, de annál izgalmasabb előadásokat. Több mint tíz szakmai konferencián vehetnek részt, ahol többek között szó lesz a különböző termékek öko védjegyeiről, továbbá sor kerül egy zöld mobilitás és Lean and Green diszkusszióra. Folyamatosan jelentkeznek kiállítók, többek között a Tesla vagy éppen Budapest egyik legnagyobb taxitársasága, hogy bemutassák fenntarthatósági törekvéseiket.

A Szövetség ezzel párhuzamosan egy GINOP projekten dolgozik, amelynek célja egy ágazati zöldállásportál kialakítása. Az elkészült felmérések alapján világosan látható, hogy megnőtt a munkavállalók érdeklődése a zöldipari munkahelyek iránt. Erről egyetemistákat, egyetemi oktatókat és a tagcégeket kérdezték meg, annak érdekében, hogy a pályaválasztás előtt, végzés előtt álló diákokat, hallgatókat összekössék a számukra is megfelelő céggel egy zöldipari- munkaerőpiaci állásportál létrehozásával, amely ebben az ágazatban az első lesz.  

A felmérésből az is látható, hogy szükség van gyakornoki programokra, a duális képzésre, amely kiegészíti az oktatást gyakorlati tapasztalatszerzéssel, ugyanakkor arra is alkalmas, hogy egy-egy gyakornok „bedolgozza magát” jövőbeli munkahelyére. Az is érdekes megállapítás, hogy a munkahelyet változtatók egyre szívesebben fordulnak zöld irányba, hogy az ember ne a jövőjét áldozza fel egy munkahelyen, hanem inkább a jövőjéért dolgozzon a munkahelyén. A soron következő dupla Green Expo kitűnő lehetőséget kínál arra, hogy az érdeklődők megismerhessék és tisztábban lássák, hogy ebben az igencsak szétágazó környezetpari ágazatban milyen sokféle irányba lehet ma elindulni.