Zöldipari percek a Trend FM-en!

Zoldipari 4

A Zöldipari Percekben Malatinszki Gergely, a Malagrow Kft. vezérigazgatója beszélt a Cég hulladékkezelési gépekkel foglalkozó profiljáról, ugyanakkor megtudtuk, hogy egy nagyvállalat mit tehet a gyártás, forgalmazás során képződő hulladékkal, ami - ha egy jó logisztikai rendszerrel és megfelelő felkészültséggel találkozik - akkor igencsak növelheti a cég versenyképességét több területen is.

A már több mint 20 éve alapított Malagrow Kft. (www.malagrow.hu) egy olyan családi vállalat, amelynek két kiemelt területe van: a növénytermesztéshez használt termékek és a hulladékkezeléshez szükséges gépek forgalmazása. A cég egyik fő célja olyan, a jövőt álló technológiák hazai meghonosítása, amelyek más szervezeteknél már bizonyítottan növelték az ügyfelek hatékonyságát, így sikerességét. Pályafutásukat a zöldiparban a növénytermesztésben használt biostimulátorok és műtrágyák forgalmazásával kezdték.  E főszál mellett nőtt ki a cég hulladékkezelési gépekkel foglalkozó és tanácsadó üzletága.

A vállalat Waste Solutions (hulladékkezelés) programja már 18 éve teszi zöldebbé a cég partnereit és világit rá a megfelelő hulladék-feldolgozás valós piaci profitot hozó és környezetkímélő érékére. Vállalnak tanácsadást kis- és nagy vállalkozásoknak egyaránt, többek között arról, hogy hogyan és miként kezeljék a „megtermelt” hulladékot házon belül, s ezáltal máris nemcsak financiálisan, de a károsanyag-kibocsátás csökkentés terén is sikeresek legyenek. Továbbá bemutatják, hogyha az általuk forgalmazott gépeket – hulladékprés- vagy darálógép – jó logisztikai háttérrel használják, akkor az milyen erőforrás-megtakarítással, így gazdasági és versenyelőnnyel jár. Ha a hulladékon megfelelő előkezelést végeznek, például tömörítik vagy bálákba fűzik, máris jobban kontrollálhatóvá válik és könnyebb, gazdaságosabb a szállítás, továbbá az értékesítés is egyszerűbb. A gyakori, általános hulladék-típusokon túl vannak speciális hulladékok, amelyek nagy térfogattal bírnak, viszont annál kisebb a súlyuk, ilyen a polisztirol vagy a nikecell. Ezeket is muszáj kezelni, hiszen hatalmas a környezeti terhelésük, de ha ez megfelelően zajlik, tömörítve, még ezekből is válhatnak értékes anyagok.

Malatinszki Gergely a legfőbb problémát abban látja, hogy még mindig túl sok értékes alapanyag kerül a hulladéklerakókba. Köszönhető ez részben annak is, hogy lakossági szinten nem megfelelően válogatják a hulladékokat. A szelektív válogatás és előkezelés ezért új, nagyobb volumenű beruházásokat igényel a hulladékgazdálkodási cégek részéről, ezeket vállalniuk kell a fenntarthatóság érdekében is. Ezek a beruházások hosszútávon abszolút megtérülnek, s a gyakorlat is azt mutatja, hogy azok a cégek, akik rövidtávban gondolkodnak – tehát csak elvitetik a mellékterméket – hosszútávon rosszabbul járnak, mint azok a cégek, akik jól, körültekintően és fenntarthatóan kezelik a hulladékukat. Tehát kis mennyiségű hulladékból nem igazán lehet valós megtérülő értéket teremteni, azonban jó logisztikával nagyobb tételben jelen lévő hulladékból annál inkább.

A Malagrow Kft.-nél folyamatos fejlesztéseket, újításokat végeznek, ilyen hosszabb távú projekt alumínium és a pet-palack visszaváltó gépek fejlesztése vagy az újabb típusú bálázógépek, melyeknek már kisebb lesz a munkaerő-költsége, hiszen már a betöltés is automatizált, amely alkalmas nagyobb üzletláncoknak, raktároknak, így már a szállításra elkészítés is megtörténik. 

Ha többet szeretne tudni, milyen új projektet és vívmányok tarkítják aktuálisan a zöldipar világát, akkor mindenképpen látogasson el jövő év áprilisában az ÖKOINDUSTRIA Green Expó-ra, melyet a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) rendez meg a Millenáris B pavilonjában, ahol többek között találkozhatnak a Malagrow Kft-vel is.