Szövetségi hírek

Kecskemét, 2022. szeptember 8-9. – Idei őszi rendezvénysorozatunkat a KSZGYSZ#30 Munkaértekezlettel nyitottuk, ahol rekordszámú résztvevővel a Szövetség elmúlt 30 évéről, jövőbeli terveiről, a környezetipar és a körforgásos gazdaság kapcsolódásairól, a környezetvédelmi köz- és magánszolgáltatások és a környezethasználók felelősség- és feladatmegosztásáról, ennek szabályozási és irányítási kereteiről volt szó.

Az előadások mellett lehetőség nyílt a hulladékgazdálkodás és az energiagazdálkodás szinergiái és ellentmondásai, a klímasemlegesség eléréséhez való hozzájárulásuk megvitatására, a körforgásos gazdaság és a koncessziós rendszer összefüggéseinek és lehetőségeinek megbeszélésére. Megismerhettük a területi hatóságok és kamarák aktuális környezetvédelmi gondjait, legfőbb kihívásait, amelyek megoldásában kölcsönös együttműködés keretében tagjainkkal együtt segítséget nyújthatunk.

image001

A hagyományoknak megfelelően a programot ez alkalommal is térségi tagvállalatoknál tett üzemlátogatások kísérték, ahol a cégek szakértőinek, vezetőinek vezetésével lehetőség nyílt betekinteni az ALTEO Nyrt. Nagykőrösi Biogáz üzemének, a Bárczy Környezetvédelmi Kft. és a Saubermacher Magyarország Kft. kecskeméti telephelyének működésébe és a technológiák megismerésére.

A kétnapos rendezvényt Dr. Ágoston Csaba, a KSZGYSZ elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte a Szövetség 30 évre visszatekintő tevékenységét, és külön köszönetet mondott az alapítóknak, akik a rengeteg kihívással szembenézve kitartóan folytatták munkájukat, és ennek köszönhetően mára a környezetipar széles palettáját lefedő tagsággal, erős érdekvédelmi erővel rendelkező szervezetként végezhetjük munkánkat.

image003

A nyitó előadást Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára tartotta online bejelentkezéssel. Összefoglalta a jelenlegi hazai energiahelyzetet és bemutatta a kormányzati energiastratégia alappilléreit és célrendszerét, amely a stabil, megfizethető és fenntartható energiaellátás biztosítását foglalja magában.

image004

Ezt követően dr. Szabó Csilla, a Technológiai és Ipari Minisztérium körforgásos gazdaságért felelős helyettes államtitkárságának főosztályvezetője beszélt a körforgásos gazdaság aktuális hazai kérdéseiről, azon belül a hulladékgazdálkodási rendszer megújításáról, a kiterjesztett gyártói felelősségről és a települési hulladékra vonatkozó koncessziós feladatokról.

dr. Szabó Csilla

A délutáni szakmai előadásokat és a kerekasztal-beszélgetést Markó Csaba, a KSZGYSZ szakmai igazgatója, moderálta.

Kerekasztal-beszélgetés

A TRENECON Kft. ügyvezetője, Balogh Zsuzsanna a hulladékgazdálkodás finanszírozási, támogatási, intézményi kérdéseiről szólt.

 Balogh Zsuzsanna

A munkaértekezlet fontos mérföldkő volt a koncesszió tekintetében is, hiszen a koncessziós szerződés aláírása óta itt tartotta meg első előadását Pethő Zsolt, a MOL Nyrt. körforgásos gazdasági szolgáltatásokért felelős igazgatója „A MOL, mint a körforgás motorja” címmel. Röviden felvázolta a MOL érintettségét a körforgásos gazdaság kialakításában, és ennek szerves részeként a hazai hulladékgazdálkodás megújításában.

Pethő Zsolt

A hulladékgazdálkodással kapcsolatos kérdések után másik aktuális fókusztémánkra tértünk rá, amelynek kifejtésében a Net Zero 2050 – energetikai kihívásokról és lehetőségekről adott elő Simon Anita, az ALTEO Nyrt. vezérigazgató-helyettese. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi energiahelyzet miatt a megújuló energiaforrások felé tolódik el a hangsúly, cél az, hogy ezt az energiát is a körforgásban tudják tartani.

Simon Anita

A kerekasztal előadásait Schillinger Attila, az ESG Core Kft. tulajdonos-alapítója zárta, a vállalati fenntarthatóságról, az ESG-ről, mint hosszútávú gondolkodásról, mint eszközről, nem pedig célról beszélt.

Schillinger Attila image009

A második napon Hankó Gergely, a KSZGYSZ ügyvezetője ismertette a résztvevő tagvállalatok és meghívott vendégek számára a jelenleg futó projekteket, együttműködéseket és vázolta a Szövetség jövőbeni terveit. 

Soron következő KSZGYSZ események:

image011 Hankó Gergely

Nagy érdeklődéssel várták a résztvevők Keszthelyi Nikoletta, a TIM környezetügyért felelős helyettes államtitkárának előadását, amelyben a kormányzat környezetipari törekvéseit, céljait ismertette.

Keszthelyi Nikoletta Keszthelyi Nikoletta

Ezután a szakmai program részeként a Bács-Kiskun megyei kormányhivatal, önkormányzat, és iparkamara, a Jász-Nagykun Szolnok megyei önkormányzati hivatal, valamint az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság részvételével tájékozódhattunk az őket érintő problémákról, legaktuálisabb kihívásokról. Az érintettek megerősítették kölcsönös együttműködési szándékukat, és a kapcsolatok szorosabbra fűzését, hiszen közös érdek az ágazat hatékonyabb, fenntarthatóbb és jobb működése.

image015

A munkaértekezlet hagyományos záróakkordjakét új tagjaink mutatkozhattak be röviden, idén a CMS Ügyvédi Iroda, a Re-Glass Kft., valamint a Pressair Kft. élt a remek lehetőséggel és mutatta be röviden tevékenységét.

image016

image018 image018

A munkaértekezlet sikeres megvalósításáért köszönetet mondunk támogatóinknak!

Arany fokozatú támogató:

nestl logo2
Támogatóink:

  klarwin MVUK logo 2017 Porsche Hungaria

KSZGYSZ Szervezői Csapat

További képek

Kapcsolat: Istenes Anna
Tel: 06 30 867 8185
Fotó: Kaszab Tibor