Környezetvédelmi szemléletformálás, kommunikáció és edukáció MCS

Válasszon nyelvet

A Munkacsoport 2023. március 7-i ülésére hibrid módon került sor és így 18 tagszervezet képviseltette magát. Hankó Gergely ügyvezető elöljáróban beszámolt azokról a szemléletformálást, viselkedésváltoztatást érintő projektekről, amelyekben részt vett és jelenleg is munkálkodik a Szövetség, tagjaink bevonásával.

Célunk, hogy az erőforrások és a szellemi termékek hatékonysága érdekében ne széttöredezetten, hanem összehangoltan lépjünk fel, hogy a kívánt változásokat elérjük. Ez vonatkozik a tartalmi, formai megoldások tartalmára, az eszköztár színesítésére, korszerűsítésére is. Ezért a Szövetség létrehozott egy, hosszútávon működőképes online platformot, mely e célt szolgálja. A Tudástár bővítése folyamatos, melyhez várják a tagok véleményét, szakmai anyagait, hogy azokat célcsoport, téma, lehetőség függvényében rugalmasan lehessen alkalmazni és amely alkalmas a Szövetséghez beérkező kérések kielégítésére is.  

A Szövetség részt vett a tavaly megalakult Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform munkájában, több olyan pályázaton indultak, amelyben kötelező elem a szemléletformálás (Tild(y) Up, 5 ország 1 folyó projekt, és amelyek jelentős nemzetközi kapcsolódást is jelentenek. Elkészült a Hulladékcsökkentési eszköztár, amely – a használhatóság érdekében - több Tisza-menti ország nyelvére is lefordításra kerül. Lezárult a két éve tartó Zöldforgó Élménynap, amelyel 150 helyszínen tematikus és digitális programmal, pedagógusképzéssel hívta fel a figyelmet a körforgás fontosságára.

Jelenleg is zajlik az Energiaügyi Minisztérium és az Országos Meteorológiai Szolgálat részvételével a „Kölcsönkapott levegő” projekt, amelynek keretében az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőkocsija ellátogat 15 olyan településre, annak iskolájába, ahol nincs telepített levegőminőség-mérő állomás. Ez a munka is az egyik tagvállalat bevonásával zajlik, így alkalmas a gyerekek és szülők, nevelők tájékoztatására is, hiszen az iskolák számára foglalkoztató programot is tartalmaz. A projekt során bemutatják azokat a mérőeszközöket, amelyeket a gyerekek is kipróbálhatnak, így ezt a témát vizuálisan is fel tudják dolgozni. A mérési eredményeket a szakértők feldolgozzák és egy tanulmány keretében fog megjelenni.

Az iskolai programok után egy felnőtteket megcélzó program is zajlik, amelyet a Szövetség tavalyi, kecskeméti Munkaértekezletén elhangzottak generáltak. Ott ugyanis a kamarák, hatóságok és a tagvállalatok képviselői is jelezték, hogy szükséges lenne a naprakész tájékoztatás, az aktuális és jövőbeli trendek mélyebb ismerete, megbeszélése, a párhuzamosságok, az értelmezések vonatkozásában. E problémát kívánja orvosolni a Szövetség „Cél: a zöldgazdaság” című programsorozata, amely az Energiaügyi Minisztérium, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Fenntarthatósági és Környezetvédelmi Kollégiumával együttműködésben valósul meg a Komplex Gazdaságfejlesztési Régiókban.

Ezek alapján is látható, hogy a Szövetség törekszik a problémák feltárására, a megoldáshoz vezető utak kiépítésére az iskolapadtól a döntéshozókig, a diskurzusok létrehozására – a hatékonyság érdekében. Ehhez a tagvállalatok, a jelenlévő munkacsoporttagok csatlakozását, együttműködését is folyamatosan várják, ehhez platformot biztosít a Szövetség.

Iga Benedek, (Encotech Kft.) a Munkacsoport vezetője a tavaly lezajlott pályaorientációs előadások rendszerét említette, amelyek nagyon sikeres rendezvények voltak a fogadó oktatási intézmények szerint is. Ezek folytatását napirenden kívánja tartani a Szövetség a jövőbenis.

Hankó Gergely ehhez kapcsolódva megemlítette a Zöldállásportált, amely szintén a hallgatók, munkáltatók rendelkezésére áll és beszámol arról, hogy a felsőoktatási intézményekkel szinte havonta születnek együttműködési megállapodások, amelyekkel a közös gondolkodást, a piacképes tudás átadására való törekvés ölt testet és ezeket kell megfelelő, aktuális tartalommal megtölteni és közreműködni a kivitelezésben.  

Mészáros Fanni (APPLiA Magyarország Egyesülés) a pályaorientációs előadásokat méltatta és folytatandónak tartja, azzal együtt, hogy a szakképzés számára további szakmai támogatást kell nyújtani minden szakmai szervezetnek. Úgy látja, hogy nagyon fontos, hogy az átültetésre kerülő jogszabályok, szabályozások irányai ismertek legyenek az oktatók körében.  

Hankó Gergely utal a közszolgáltatókkal való hagyományos és új együttműködésekre, programokra, amelyekben felhasználható szakmai tudással, szakemberbázissal rendelkezik a Szövetség.

Fontos kérdés a szemléletformálási tevékenység hatásának, mérésének módszertana. Erről több információra lenne szükség, hogy hogyan hasznosul az erre fordított erőforrás? Varga Attila (ELTE PPK) és Mónus Ferenc (DE) visszautalt a korábbi években elkészített szemléletformálási stratégiára, amelyben ez a téma is kidolgozásra került. A lényeg, ha ennek nincs meg a rendszere, amely állandó és hatékony, ez hosszú távon nem ad értékelhető eredményt. Ehhez (gyűjtés, rendszerezés, összevetés, az alapállapot, az elmozdulás mértéke, stb.) stabil szervezeti erőforrás és hosszútávú rendszerszemlélet szükséges. Egyes témákra egyedi, komplex hatásmérést lehet betervezni, mert ennek van létjogosultsága, van módszertana és szakirodalma, de ezt el már a projektek kezdetén be kell tervezni, együtt kell működni a menedzsmenttel. Mindez persze a kutatói kapacitás függvénye is, hiszen megfelelő tudományos háttérrel kell és lehet ezeket végezni. Nem könnyű, de nagyon szükséges feladat. A projektek költségvetésének 1-2 %-ára ezt a hatásmérést mindenképpen érdemes betervezni, és ebben a fázisban kell a szakembereket is bevonni.  

Rostási Esztella (Bay Zoltán Tudásközpont) szerint erre már most fel kell készülni, mert a jövőben adatvezérelt módon kell a projektekhez közelíteni és erre még nincs meg a megfelelő igény, nyitottság, semmilyen szinten. Kétségtelen, hogy a szakszerűen és rendszeresen gyűjtött adatok és azok feldolgozása hozzájárulna, hogy országos szinten tudják értékelni az adatokat az ilyen, nem kevés pénzből megvalósított projektek esetén is.

Hankó Gergely jelezte, hogy az április 26-27-én megtartandó II. Innovatív szemléletformáló konferencián ennek a témának helyt adnak.

A Hotel Benczúrban tartandó konferenciára valamennyi Munkacsoport tagot, tagvállalat képviselőjét hívjuk és várjuk. 

E konferencia másnapján, április 27-én kerül sor az  5 ország 1 folyó projekt multiplikációs rendezvényére, amelyen a részvétel térítésmentes!

Itt a szervezők, a résztvevők beszámolnak a két év alatt végzett munkáról. Az ukrán, román, szerb, szlovák és magyar környezeti nevelők, civil szervezetek részvételével zajló projekt során szellemi termékek, jó gyakorlatok kerültek kimunkálásra, próbatanításra. A résztvevők azt is megtanulták, hogy mutassák be, osszák meg tevékenységüket környezetükkel – saját gyártású filmjeikkel, miközben  több közös programon vettek részt, gyakorlatban is tisztították a Tiszát, a Tisza-tavat, a Bodrogot, számukra a KSZGYSZ szakmai üzemlátogatást szervezett magyarországi hulladékgazdálkodási létesítményekben, civil szervezeteknél, vízierőműben, stb.  

A projekt során szerzett tapasztalat, hogy a környezeti nevelés, a szemléletformálási munka egyik eredménye egy tapasztalaton alapuló pályaorientáció. A gyerekek által megélt élmények, az érdeklődés és a gyakorlat sokszor átvezet a pályaválasztásig, a motivációval végzett munka öröméig.

Az április 27-i eseményre 60 hazai civilszervezetet várunk, hogy bemutassuk az elvégzett munkát.

A Munkacsoport tagjaitól is várja a Szövetség a pályázatokat a „Környezet Védelméért díjra”, amely pályázatokat április 10-ig lehet beküldeni. A  Díjátadó gálára május 6-án kerül sor a Hotel Hiltonban, amelyre a jegyek már kaphatóak.

Az április 26-27-i szemléletformálási konferenciánkra várjuk az érdeklődőket, a program itt elérhető:

 

Hétfő, 15 január 2024 16:58

2024. január 11-én, a Környezetvédelmi szemléletformálás, kommunikáció és edukáció Munkacsoport megtartotta 2024. évi első ülését.

Kedd, 09 január 2024 12:30

Időpont: 2024. január 11. csütörtök, 14.00-17.00 Helyszín: KSZGYSZ iroda, Keleti Károly u. 11/A 1. emelet 4.

Szerda, 22 március 2023 12:22

A Munkacsoport 2023. március 7-i ülésére hibrid módon került sor és így 18 tagszervezet képviseltette magát. Hankó Gergely ügyvezető elöljáróban beszámolt azokról a szemléletformálást,...

Csütörtök, 09 február 2023 12:33

Budapest, 202 3. február 9. – Szövetségünk az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, a Belügyminisztérium és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésével új szemléletformáló programot...

Szerda, 25 január 2023 14:03

2022 tavaszán indult útjára a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform, amelynek célja: felgyorsítani Magyarország átállását a körforgásos gazdaságra.